Pengurus Manchester United, Erik ten Hag mahu peminat tahu tentang perkara positif daripada kekalahan 3-0 pasukannya kepada Manchester City iaitu bermain dengan prestasi baik sekali pada separuh masa pertama.

Erling Haaland membuka tirai jaringan pada minit ke-26 selepas Man Utd memberikan penalti ‘soft’ apabila Rasmus Hojlund menjatuhkan Rodri di dalam kotak penalti.

Pada separuh masa kedua, Man Utd paling bergelut. Haaland mendapat dua gol dengan tandukan yang baik pada minit ke-49, sebelum memberikan bantuan yang bagus untuk Phil Foden, yang menjaringkan gol ketika aksi berbaki 10 minit.

Ini merupakan kekalahan kelima Man United dalam 10 perlawanan pertama liga mereka musim ini.

Ten Hag berkata dalam temu bualnya bahawa Man United bermain sangat baik dalam 45 minit pertama, walaupun sebelum ketinggalan 0-1 sebelum rehat. Dia juga berkata keputusan pengadil memberikan penalti kepada Man City mengubah permainan.

“Separuh masa pertama kami bermain dengan sangat baik, kami bertahan dengan sangat baik. Kami mempunyai serangan balas yang baik, peluang yang baik tetapi kami boleh mengambil lebih banyak manfaat daripadanya. Kemudian penalti mengubah permainan ini.”

“Kami terpaksa menyerang pada separuh masa kedua, kami mahu menjadi lebih kompak. Kami tahu mereka akan menekan kami, pergi tinggi dan pergi terus.”

Ten Hag ditanya mengenai pendapatnya tentang keputusan penalti ‘soft’, tetapi hanya berkata dia ‘tiada komen.’

Pengurus Man United kemudian menegaskan bahawa permainan ini berada di luar jangkauan mereka pada gol kedua.

“Gol kedua. Ia datang terlalu awal dan kemudian kami membuat keputusan yang salah. Kami bercakap tentang tidak menekan penjaga gol lawan namun ia kelihatan mustahil pada hari ini.”

“Separuh masa pertama saya rasa keadaan berjalan seperti yang kami mahukan. Separuh masa kedua, pada kedudukan 2-0, anda perlu melawan dan memecahkan organisasi mereka. apabila anda tidak melakukannya, mereka akan menemui pemain yang ekstra mereka. Kita harus lebih teratur.”

Man Utd bersedia untuk menentang Newcastle dalam Piala Carabao pada hari Rabu, dan Ten Hag berkata bahawa pasukannya akan kembali berkumpul dan membincangkannya.

“Kami ketinggalan, tetapi kami bermain dengan baik pada separuh masa pertama. Kami kecewa dan jengkel, tetapi esok kami akan berada di sana [pusat latihan].”

Ten Hag juga menghadapi kritikan kerana penggantiannya. Pengurus Belanda itu membawa Mason Mount untuk Sofyan Amrabat pada separuh masa, yang tidak memberi kesan yang diingini pada prestasi pasukannya.

Dia turut membawa masuk Alejandro Garnacho, Sergio Reguilon, Antony dan Anthony Martial, yang sekali lagi gagal memberi impak sebenar.

“Anda cuba untuk menjadi lebih ofensif dan anda lihat kami bekerja keras dan membawa tenaga baharu, tetapi ia adalah mustahil pada ketika itu, ketinggalan 3-0 dengan baki lima minit lagi untuk bermain.”

Ten Hag berharap Man Utd boleh bangkit daripada kekalahan derbi apabila menentang Newcastle, sebelum bertandang ke Fulham untuk perlawanan Liga Perdana seterusnya.