Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia), dengan kerjasama Liga Bolasepak Malaysia (MFL), hari ini mengeluarkan satu set koleksi setem pos Piala Malaysia, memberi penghormatan kepada kelab MFL yang mengambil bahagian dan memaparkan pemain terpilih dalam Piala Malaysia 2022.

Sebagai rakan kongsi logistik rasmi MFL, Pos Malaysia mendedikasikan koleksi Setem Ku edisi terhad yang ditetapkan sebagai kenangan untuk peminat bersemangat bola sepak tempatan dan pengumpul setem yang gemar.

Pelancaran itu bersempena dengan perlawanan akhir TM Piala Malaysia 2022 yang dijadualkan berlangsung pada 26 November yang akan menyaksikan kelab yang akan dinobatkan sebagai juara utama.

Set koleksi setem tersebut akan mengandungi satu helaian setem 16 setem, setiap satu dengan bangganya menampilkan kelab MFL yang mempamerkan imej aksi pemain dan menyerlahkan warna yang diwakili oleh setiap kelab.

Antara 16 kelab yang dipaparkan pada setem adalah seperti JDT (Bergson Da Silva dan Arif Aiman), Terengganu FC (Faisal Halim dan Kpah Sherman), Sabah FC (Baddrol Bakhtiar dan Amri Yahya), Selangor FC (Brendan Gan dan Mukhairi Aimal), Negeri Sembilan FC (Zaguan Adha dan Herold Goulon), Kelantan FC (Nurshamil Abd Ghani dan Syed Sobri) dan Kuching City FC (Yuki Tanigawa dan Shafizi lqmal)

Set koleksi lengkap disertakan dengan tiga sampul surat, tiga poskad dan set folder yang dibuat dengan teliti yang diberikan dengan nombor siri. Sejumlah terhad 1,800 set koleksi tersedia untuk direbut dan akan dijual pada harga RM45.00 setiap satu.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia Berhad, Charles Brewer berkata, “Pos Malaysia benar-benar teruja dan berbesar hati menjadi rakan kongsi logistik rasmi MFL yang dipercayai. Sepanjang sembilan bulan terakhir perkongsian kami, Pos Malaysia berbangga kerana telah berjaya menyampaikan lebih 132 bola perlawanan, dua trofi yang sangat penting – iaitu Piala Liga Super dan Malaysia FA – dan banyak lagi untuk MFL, kelab bola sepak MFL serta rakan kongsi MFL yang lain.

“Bagi kami, pengeluaran setem MFL seterusnya menunjukkan komitmen kami terhadap perkongsian ini. Selain itu, ia adalah peluang yang hebat untuk kami memanfaatkan pangkalan peminat bola sepak tempatan untuk membina kepercayaan jenama dan kesetiaan jenama kami, sambil membawa kegembiraan, keseronokan dan kegembiraan kepada permainan yang digemari oleh berjuta-juta.”

“Sebagai penyedia perkhidmatan pos negara, kami bersemangat dalam membina kepercayaan untuk menghubungkan kehidupan dan perniagaan, dan menyampaikan senyuman ke tahap terakhir.” kata Brewer.

Presiden MFL, Dato’ Ab Ghani Hassan berkata, “MFL pastinya gembira dengan usaha ini dan mengalu-alukan Pos Malaysia dengan tangan terbuka. Usaha itu akan memberikan sesuatu yang berbeza kepada peminat bola sepak tempatan kita untuk mendapatkan koleksi pemain dan pasukan kegemaran mereka sendiri.

“Istimewanya koleksi setem edisi dianggap sebagai bahan yang bermakna lebih-lebih lagi ia sejajar dengan TM Piala Malaysia edisi ke-96, kejohanan paling berprestij di negara ini.”

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Stuart Ramalingam berkata, “Kami amat gembira dengan kerjasama dengan Pos Malaysia ini kerana kami percaya usaha mereka untuk menghasilkan setem khas untuk Piala Malaysia 2022 sememangnya sesuatu yang kami tunggu-tunggu bukan sahaja dalam pengumpulan setem. persaudaraan tetapi juga di kalangan peminat bola sepak.

“Koleksi setem edisi terhad itu juga membuktikan Pos Malaysia sebagai rakan penaja sejajar dengan MFL dari segi untuk kami mengukuhkan jenamanya menerusi liputan meluas Liga-M yang terus mendapat sokongan berterusan daripada peminat terutama menjelang aksi TM Piala Malaysia,” katanya.

Sempena pelancaran setem tersebut, Pos Malaysia turut menjalankan peraduan Setem Ku Piala Malaysia 2022. Dengan pembelian set koleksi edisi terhad, pengumpul setem dan peminat bola sepak akan berpeluang untuk memenangi tiket perlawanan Piala Malaysia 2022 dan barangan Pos Malaysia × MFL yang lain. Butiran peraduan boleh didapati pada risalah yang terkandung dalam set koleksi.

Set koleksi boleh didapati secara dalam talian (www.pos.com.my/shop) dan pembelian runcit di kaunter Setem & Filateli Pejabat Pos Besar Kuala Lumpur mulai 9 November 2022. Pembelian di 13 Pejabat Pos lain di seluruh negara akan tersedia mulai 14 November 2022.

Pengumpul setem dan orang ramai boleh mendaftar untuk Akaun Deposit Pesanan Tetap (SODA) untuk mengalami proses tanpa kerumitan dalam membeli keluaran setem terkini serta menikmati faedah eksklusif yang ditawarkan