Penampilan untuk tahun keenam bersama Kuala Lumpur pada musim depan buat Zhafri Yahya, pasti mahu dilihat dari sudut berbeza buat pemain berusia 26 tahun itu yang mahu mencipta lebih banyak sejarah gemilang bersama skuad warga kota.

Penampilan semula di CIMB Liga Super selepas pernah merasainya selama dua musim pada 2018 dan 2019, menjadi azimat terbaik buat Zhafri dan rakan-rakan yang berharap Kuala Lumpur lebih bersedia memberikan cabaran kepada pasukan-pasukan elit.

“Sejak bersama Kuala Lumpur dari 2016, pelbagai cabaran serta pengalaman pahit manis yang saya telah lalui dan musim depan, saya sekali lagi dapat berpeluang membantu Kuala Lumpur di CIMB Liga Super.

Zhafri Yahya
Sumber Gambar: KL Hawks

“Saya harap pasukan juga akan dibantu pemain-pemain yang boleh memberikan kekuatan tambahan kepada pasukan kerana cabaran di CIMB Liga Super sangat berbeza memandangkan semua pasukan mempunyai kekuatan yang seimbang.

“Mungkin terlalu awal untuk saya katakan mengenai peluang kami pada musim depan memandangkan pengurusan masih dalam proses lakukan perancangan, cuma saya sebagai individu mahu berikan sesuatu yang lebih bermakna kepada Kuala Lumpur selepas sekian lama di sini,” kata Zhafri Yahya.

Zhafri yang merupakan produk Piala Presiden Selangor dibawa oleh bekas jurulatih, Ismail Zakaria pada musim 2016 ketika Kuala Lumpur di saingan Liga Premier sebelum skuad warga kota itu muncul juara pada 2017.

Sudah mengumpul 110 caps dengan 94 bermula di kesebelasan utama, Zhafri yang beraksi di posisi tengah adalah pemain paling senior di dalam pasukan Kuala Lumpur buat masa ini.

Zhafri Yahya
Sumber Gambar: KL Hawks

Pada musim ini, Zhafri bermula dalam tujuh daripada sebelas perlawanan Liga Premier dan secara keseluruhan, dia telah menjaringkan lapan gol buat Kuala Lumpur sejak bersama pasukan dari 2016.

Dalam pada itu, Zhafri memberikan penghargaan kepada Kuala Lumpur yang menjadi medan buatnya meneruskan karier selaku pemain bola sepak profesional.

“Kalau memang diikutkan, Kuala Lumpur ini diibaratkan seperti tempat saya merasai bola sepak sebenar dan banyak perkara yang saya pelajari sehingga mematangkan saya sebagai pemain.

“Saya ucapkan terima kasih kepada jurulatih-jurulatih terdahulu di Kuala Lumpur serta pihak pengurusan yang dapat mencungkil bakat saya.

“Dalam hati ini, saya cukup sayang dengan pasukan Kuala Lumpur dan harap mampu hadiahkan lagi sebarang kejuaraan di masa akan datang, ” katanya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan Liga Malaysia di sini:

Kedah Tidak Sambung Kontrak Khairul Helmi

Sanjar Shaakhmedov Sah Tinggalkan Terengganu FC

Hajat Han Kwang-song Beraksi Di Malaysia Tidak Kesampaian Kerana Isu Gaji