Lee Zii Jia terus berdepan kesukaran dalam siri Jelajah Dunia bagi pertandingan di bawah Persekutuan Badminton Dunia (BWF) apabila beliau tersingkir awal dalam Kejohanan Terbuka Singapura 2023, sebentar tadi.

Kejohanan berlangsung di Stadium Tertutup Singapura, Kallang itu menyaksikan Zii Jia tewas kepada pemain yang berada di ranking ke-27 dunia, Weng Hong Yang dalam aksi tiga set.

Malah, ia merupakan kekalahan pertama Zii Jia ke atas lawan dari China itu di mana kedua-dua pemain tersebut sebelum ini pernah bertemu sekali pada Kejohanan Badminton Asia 2022.

Seperti kebiasaan, pemain perseorangan nombor satu negara itu berdepan kesukaran untuk memenangi perlawanan ekoran kesilapan-kesilapan mudah dilakukannya sekali gus memberikan ruang buat lawannya untuk mendapatkan mata mudah.

Ia jelas dibuktikan apabila kelebihan lima mata dimiliki pada set pertama gagal digunakan sepenuhnya dan kesilapan dilakukan membolehkan Hong Yang menang 22-20.

Skrip berbeza ditampilkan pada set kedua dengan aksi lebih meyakinkan daripada pemain ranking ke-10 dunia itu untuk memenangi set kedua dengan keputusan 21-16 bagi mengheret permainan ke ‘rubber set’.

Cubaan Lee Zii Jia untuk bangkit pada lewat aksi tidak kesampaian yang menyaksikan beliau tunduk 19-21 untuk membawa Weng Hong Yang ke pusingan kedua.

Menanti beliau di pusingan seterusnya esok ialah rakan senegara beliau, Li Shi Feng yang menewaskan seorang lagi pemain negara, Cheam June Wei.