Pemain tengah berpengalaman, Safiq Rahim mengakui perkembangan positif sudah dapat dilihat dalam kem skuad kebangsaan yang kini mendapat bimbingan pengendali kelahiran Korea Selatan, Kim Pan Gon.

Antara aspek yang mencuri tumpuan sudah pastinya corak permainan lebih tersusun dipamerkan pemain negara pada perlawanan persahabatan Tier 1 (FAS Tri-Nations Series 2022) terutamanya ketika aksi menentang Filipina.

Pada tiga aksi di Singapura tersebut, skuad negara berjaya mencatatkan kemenangan ke atas Filipina 2-0 dan Albirex Niigata 3-0 manakala seperti diketahui anak buah Kim Pan Gon itu tumpas 1-2 pada perlawanan menentang Singapura.

“Syukur alhamdulillah, persiapan kita berjalan dengan baik bersama pengendali baharu [Kim Pan Gon] untuk skuad kebangsaan ini,” ujar Safiq dalam sidang media.

Kredit Foto: FAM

“Jadi, dalam 10 hari ini, kami telah pelajari banyak perkara baharu. Jadi, saya berpendapat InsyaAllah pasukan ini akan mampu untuk pergi jauh.”

“Kami lebih faham apa kehendak beliau dan pada tiga perlawanan persahabatan di Singapura ini, kami telah pelajari banyak perkara baharu. Kita juga telah banyak meningkat dari segi cara permainan.”

“Ia merupakan persediaan yang baik buat skuad kebangsaan bagi menghadapi Kelayakan Piala Asia pada bulan Jun nanti. Saya harap kita dapat memberikan sesuatu keputusan yang baik pada kelayakan akan datang.”

“Kami lebih positif pada ketika ini, jadi saya harap semua yang terlibat dengan skuad kebangsaan akan memberikan yang terbaik dan beri 100 peratus untuk skuad kebangsaan untuk kempen kelayakan pada Jun nanti, Insyaallah,” tambah Safiq Rahim lagi.

Baca artikel lain mengenai perkembangan pasukan kebangsaan di sini:

Zaquan Adha Pertahan Aidil Zafuan, “Bila Dah Kalah Sanggup Edit Muka”

10 Hari Dalam Kem Latihan Pertama, Kim Pan Gon Akui Gembira Dengan Prestasi Pemain

Shukor Adan Anggap Pasukan Negara Masih Perlukan Khidmat Safiq Rahim