Kelab Bola Sepak Perak (Perak FC) hari ini mengumumkan perlantikan Lim Teong Kim sebagai ketua jurulatih baharu pasukan tersebut untuk saingan Liga Malaysia musim 2023.

Lim Teong Kim merupakan bekas pengarah Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) dan belum mempunyai pengalaman mengendalikan mana-mana pasukan Liga Malaysia setakat ini.

Menurut kenyataan Perak FC, beliau ingin membantu membawa perubahan struktur kepada cara kelab bola sepak dikendalikan di Malaysia.

Teong Kim mempunyai pengalaman melatih selama 12 tahun dengan juara Bundesliga 10 kali, pasukan Bayern Munich Bawah 19 tahun dan melatih pemain-pemain seperti Thomas Müller, David Alaba, Toni Kroos & Emre Can.

Pengalaman beliau juga termasuk berkhidmat di Bologna FC, mengendalikan bakat seperti Nicola Sansone dan Roberto Soriano.

Di peringkat tempatan, beliau pernah memegang jawatan Pengarah Projek Program Pembangunan Bola Sepak Negara pada 2013 dan kemudian pada 2016, dilantik sebagai Pengarah Akademi Mokhtar Dahari.

Pengerusi Perak FC Dato’ Seri Abdul Azim Mohd Zabidi berkata sudah tiba masanya untuk PFC menyusun semula pasukan selepas kekalahan berterusan dalam tiga perlawanan terakhir Liga Perdana.

“Perak FC terpaksa menjalani tempoh peralihan, dan kami kini telah menyelesaikan semua masalah yang timbul.

Tiada lagi alasan untuk musim depan kerana kami mempunyai masa yang cukup dan jurulatih terkemuka yang telah ditambah dalam senarai kami,” kata Dato Seri Azim.

“Matlamat utama kami ialah menstabilkan kelab, untuk mengekalkan status kompetitif kami dengan pengambilan skuad baharu. Pandangan Encik Lim dalam pengurusan akar umbi dan pengendalian pemain muda sangat penting kepada Perak FC dalam proses membina semula pasukan mampan yang boleh bersaing untuk merebut kejuaraan, ” beliau menambah.

Lim Teong Kim

Sebelum ini, TRW Kelantan melalui pemiliknya, ZamSaham meluahkan hasrat untuk mendapatkan khidmat Lim Teong namun ia tidak menjadi kenyataan apabila Perak terlebih dahulu membuat tawaran rasmi bagi menggantikan tempat Yusri Che Lah.

Yusri akan diberi peranan baru untuk membangunkan skuad B-23 musim depan  selepas perlawanan dengan Kuching City FC di Stadium Perak pada 17 September 2022, jam 9 malam, dengan proses penyerahan dimuktamadkan sebelum pramusim 2023.

Mampukah Lim Teong Kim mengembalikan semula zaman kegemilangan bola sepak Perak dalam saingan Liga Malaysia musim depan? Sangat menarik untuk disaksikan oleh peminat bola sepak tempatan.