Kecelaruan di kem Barcelona semakin panas. Barcelona dilaporkan memecat rakan firma undang-undang mereka, Cuatrecasas, yang dianggap sebagai salah satu sebab di sebalik keinginan Lionel Messi untuk meninggalkan Camp Nou.

Messi menimbulkan masalah di Barcelona setelah mengajukan permintaan minggu lalu untuk meninggalkan Nou Camp.

La Pulga mahu meninggalkan Barca secara percuma.

Salah satu sebab Lionel Messi membuat keputusan mahu mengaktifkan klausa pergi secara percuma pada kontraknya adalah kera firma guaman Cuatrecasas.

Firma itu dikatakan memberikan nasihat kepada La Pulga untuk mengajukan permintaan berpindah.

Barca akhirnya mengetahui mengenai peranan firma guaman. Mereka dilaporkan merasa marah.

Namun sebenarnya firma tersebut bukan menghasut Messi. Mereka cuma memberikan panduan kepada Messi tentang klausa yang ada pada kontraknya.

Marca melaporkan bahawa Pegawai Barcelona menganggap penglibatan Cuatrecasas dalam kemungkinan pemergian Messi sebagai tindakan yang tidak dapat diterima.

Kontrak Messi kini menyebabkan konflik antara pemain dan kelab. La Pulga menegaskan dia boleh pergi secara percuma. Barcelona pula merasakan perjanjian itu hanya akan sah sehingga 10 Jun.

La Liga turut memberikan sokongan terbuka kepada Barcelona. Di mana menurut La Liga hanya ada satu sahaja cara Messi boleh meninggalkan Barcelona iaitu dengan menerima bayaran €700 juta daripada klausa pelepasan Messi.

 

Lionel Messi dikaitkan dengan kelab Liga Perdana Inggeris, Manchester City. Selain faktor kewangan, ia juga adalah kerana adanya bekas pengurus beliau, Pep Guardiola.

Baca juga perkembangan lain dari Eropah

Braithwaite Mahu Jersi No.10 Jika Messi Pergi

Penyerang Antarabangsa Poland, Lewandowski Mahu Klaim Ballon d’Or Musim Ini

Barcelona Mahu Sadio Mane Ganti Messi Jika Pemain Itu Pergi