Persekutuan Bola Sepak Diraja Sepanyol (RFEF) dan Jawatankuasa Teknikal Pengadil mengesahkan bahawa enam pegawai VAR berikutan dakwaan kesalahan ejeken perkauman terhadap Vinicius Jr telah dipecat.

Vinicius Jr menjadi pemain yang berada di tengah-tengah perhatian umum dalam kekalahan 1-0 Real Madrid kepada Valencia pada hari Ahad atas semua sebab yang tidak sepatutnya.

Pemain sayap Brazil itu pada mulanya bertelagah dengan penyokong Valencia, yang menghina Vinicius secara perkauman dari tempat duduk penonton.

Pemain berusia 22 tahun itu kemudian dilayangkan kad merah kerana menampar Hugo Duro selepas diserang oleh pemain Valencia itu, mencetuskan cemuhan perkauman daripada penyokong tuan rumah.

Mengulas ke media sosial selepas perlawanan, Vinicius menyiarkan kenyataan kuat mengutuk tindakan penyokong tersebut, dan kekurangan tindakan dari La Liga.

Tetapi kini nampaknya mereka mengambil perhatian, enam pegawai VAR dipecat, termasuk Iglesias Villanueva, yang bertanggungjawab menjadi ketua VAR semasa kekalahan Real Madrid kepada Valencia, menurut laporan Marca.

Menjelaskan keputusan memecat pegawai, laporan itu mendakwa imej yang diberikan kepada pengadil di padang De Burgos Bengoechea yang membawa kepada kad merah kepada Vinicus adalah tidak lengkap.

Pegawai tersebut tidak menasihatkan secara lebih baik tentang kenapa Vinicius memberikan respon agresif pada masa itu. Di mana dia turut dikunci lehernya dari belakang.

“Mereka tidak dapat mencari sebab mengapa urutan yang dihantar hanya merujuk kepada pukulan pemain Brazil itu ke muka Hugo Duro dan bukannya gambaran kepada seluruh insiden,” katanya.

Sementara Real Madrid juga telah mengeluarkan kenyataan mengenai acara hari Ahad, yang berbunyi:

“Real Madrid C. F. mengutuk sekeras-kerasnya peristiwa yang berlaku semalam terhadap pemain kami Vinícius Junior.

“Peristiwa ini mewakili serangan langsung terhadap model sosial dan demokrasi kewujudan bersama negara kita berdasarkan kedaulatan undang-undang.”

“Real Madrid percaya bahawa serangan sedemikian juga merupakan jenayah kebencian.”

“Oleh itu telah memfailkan laporan yang sepadan dengan Pejabat Peguam Negara.”

“Khususnya dengan Pejabat Pendakwa terhadap jenayah kebencian dan diskriminasi, agar fakta dapat disiasat dan bagi mereka yang bertanggungjawab. untuk dipertanggungjawabkan.

“Perkara 124 Perlembagaan Sepanyol menetapkan bahawa peranan Pejabat Pendakwa Raya adalah untuk mempromosikan usaha mencari keadilan dalam mempertahankan kesahihan dan hak rakyat dan kepentingan awam.”

“Memandangkan keseriusan peristiwa yang berlaku, Real Madrid telah merayu kepada Pejabat Peguam Negara, tanpa menjejaskan kedudukannya sebagai pendakwa swasta dalam mana-mana prosiding yang mungkin dimulakan.”

Pengurus Los Blancos, Carlo Ancelotti turut mengecam La Liga dan penyokong terbabit.

“Saya tenang, tetapi apa yang berlaku hari ini tidak sepatutnya berlaku,” katanya selepas perlawanan.

“Untuk stadium untuk menjerit ‘monyet’ kepada pemain dan untuk jurulatih berfikir tentang mengeluarkannya untuk perkara seperti itu… Ada sesuatu yang tidak kena dengan liga ini.”

“Ia perlu dihentikan. Dan saya akan mengatakan perkara yang sama jika kami menang 3-0 sekalipun.”