Walaupun mempamerkan prestasi cemerlang bersama Sabah FC pada musim ini dengan tiga gol dan dua bantuan jaringan, pemain sayap yang berasal dari Indonesia, Saddil Ramdani tidak mahu mendabik dada sebaliknya menganggap itu adalah hasil kerjasama rakan sepasukan.

Tambahnya, dia bukan seorang pemain yang mahu dijulang sebagai wira dalam mana-mana perlawanan tetapi apa yang lebih utama adalah kejayaan buat pasukan.

Ditambah Sabah baharu sahaja mendaki ke tangga kelapan Liga Super hasil kemenangan ke atas UiTM FC, Saddil secara jujur berasakan masih banyak perlu dilakukan oleh dia dan rakan-rakan bagi memburu kedudukan lebih baik di musim ini.

“Kemahuan saya di sini hanya satu, mendapatkan lebih banyak minit bermain dan dapat membantu rakan-rakan dalam tiap perlawanan serta berikan yang terbaik dalam tiap perlawanan.

“Jaringan-jaringan yang telah lakukan bersama Sabah, bukan atas kemampuan saya secara individu 100 peratus tetapi itu adalah bantuan serta usaha kami sebagai satu pasukan.

“Saya tidak mahu segala pujian diberikan kepada saya kerana apa yang berlaku adalah kerja keras semua yang terbabit dengan pasukan sama ada di dalam atau di luar padang.

“Perjalanan untuk musim ini masih terlalu jauh dan saya serta rakan-rakan akan sentiasa berikan yang maksima buat pasukan kerana kita jelas belum berada dalam kedudukan yang selesa,” katanya.

Saddil mencetak satu jaringan daripada empat jaringan Sabah ketika membenam UiTM selain bertindak sebagai pengumpan kepada dua lagi gol yang dihasilkan Park Tae-su dan Bobby Gonzales.

Prestasi hebat Saddil turut meraih tumpuan sebahagian besar peminat Indonesia selain Sabah yang melihat dia mula mempamerkan potensi sebenar selepas gagal bersinar semasa bersama Pahang pada musim 2019.

Justeru, Saddil mengharapkan peminat-peminatnya dari Indonesia bukan sahaja teruskan sokongan kepada dirinya tetapi turut kepada Sabah.

“Secara peribadi, saya mahu ucapkan terima kasih kepada masyarakat Indonesia yang tidak jemu-jemu berikan kata semangat kepada saya sepanjang di Liga Malaysia.

“Harap mereka tidak bosan dalam menyokong saya dan dalam masa sama, turut berikan sokongan kepada Sabah selain saya tidak lupakan kepada masyarakat Sabah yang sangat peramah dan sentiasa berikan kata-kata positif kepada saya,” tambah Saddil Ramdani lagi.

Sabah bakal berkunjung ke Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) berdepan Selangor FC pada Jumaat ini bagi perlawanan kesepuluh Liga Super.

Teruskan membaca artikel pilihan yang telah kami sediakan untuk anda seperti dibawah.

Bangkit Lawan Kesakitan, Shafiq Afifi Tekad Bukti Kemampuan

Junior Eldstal Tandatangani Kontrak Lanjutan Bersama Chonburi

Syahmi Safari: Pemain Simpanan Bukan Sekadar Pelengkap Pasukan