Malaysia bersedia membuat sejarah sukan dengan kemunculan Liga Teqball Malaysia (LTM) 2023. Acara bersejarah dalam dunia Teqball Malaysia ini akan dianjurkan untuk kali pertama oleh Persatuan Teqball Malaysia (MTA) di KL Gateway Mall Central Piazza pada 28 hingga 29 Oktober 2023 dengan hadiah tunai sejumlah RM15,000.00.

Pertandingan sulung ini turut berperanan sebagai proses pemilihan pasukan kebangsaan untuk Kejohanan Teqball Dunia 2023 yang dijadualkan berlangsung di Bangkok, Thailand, dari 29 November hingga 3 Disember 2023. Acara global ini akan menyaksikan bakat terbaik dari seluruh dunia bersaing untuk mendapatkan pengiktirafan di arena antarabangsa.

LTM 2023 akan mempertandingkan tiga kategori, termasuk perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran. Setiap pasukan boleh terdiri daripada empat hingga lapan pemain yang akan bersaing dalam format round-robin. Pasukan yang menduduki puncak liga akan dinobatkan sebagai juara.

FOTO: Persatuan Teqball Malaysia (MTA)

Presiden MTA KJ Siva menyatakan,

“LTM 2023 melambangkan lebih daripada sekadar satu acara. Oleh kerana Teqball adalah sukan yang baru di negara kita, LTM 2023 akan menjadi platform bagi pemain negara kita untuk bersinar.

“Pertandingan yang mendebarkan ini tidak hanya memperkenalkan sukan Teqball yang dinamik kepada rakyat Malaysia, tetapi juga mempamerkan kemahiran dan bakat yang luar biasa yang sukan ini mewakili. Ia juga akan menyatukan komuniti yang semakin berkembang dalam kalangan pemain dan peminat, serta memupuk semangat persatuan dalam sukan.

“Dengan sokongan kukuh daripada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta penaja-penaja kami untuk LTM 2023, kami berhasrat untuk tidak hanya memupuk sukan ini di negara kita, tetapi juga menginspirasi golongan belia Malaysia untuk turut serta dan menyumbang kepada pertumbuhannya,” tambahnya.

Sejak perkenalan Teqball di Malaysia pada tahun 2017, sukan ini telah berkembang pesat dengan penubuhan MTA pada tahun 2018.

Diperkasa oleh populariti yang meningkat, lapan negeri – Selangor, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur, Kedah, Johor, Melaka, Perlis, dan Pahang – telah berjaya membentuk persatuan negeri masing-masing dan menganjurkan kejohanan liga negeri, yang turut menyumbang kepada kehadiran sukan ini di seluruh negara.

Di peringkat antarabangsa, pemain Teqball Malaysia telah mencapai kejayaan luar biasa apabila mencapai tempat kedua dengan memenangi empat pingat perak di Kejohanan Teqball Pra-Sukan SEA 2023.

Teqball Malaysia
FOTO: Persatuan Teqball Malaysia (MTA)

Sukan berdasarkan bola sepak ini bermula di Hungary pada tahun 2012. Teqball menggabungkan elemen-elemen bola sepak, sepak takraw, dan ping pong, dan dimainkan di atas meja berlekuk khas yang dikenali sebagai meja Teq, di mana pemain menggunakan mana-mana bahagian badan kecuali tangan dan lengan mereka untuk memukul bola sepak.

Dengan tokoh-tokoh bola sepak legenda seperti Ronaldinho, Christian Karembeu, Luis Figo, dan William Gallas dilantik sebagai duta global Teqball, sukan ini tidak hanya menarik peminat profesional, tetapi juga menarik penyokong amatur yang ingin meningkatkan kemahiran teknikal, tumpuan, dan daya tahan mereka.