Pengarah Sukan FC Barcelona, ​​​​Mateu Alemany menyalahkan pengadil punca Barca tersingkir ke UEL.

Artikel Berkaitan:

Alemany telah memberi reaksi berikutan pasukannya tersingkir daripada Liga Juara-Juara Eropah.

Penyingkiran Barcelona sudah diketahui apabila Inter Milan menewaskan Viktoria Plzen dalam aksi lebih awal untuk mengesahkan kedudukan kedua, menyingkirkan gergasi Catalan itu daripada Liga Juara-Juara.

Blaugrana juga tidak menyelamatkan lagi maruah mereka kerana juara Eropah lima kali itu dikalahkan 3-0 di Spotify Camp Nou selepas mereka disahkan tersingkir sebelum sepak mula.

Pengarah Sukan Barçelona, ​​Mateu Alemany, menyalahkan pengadil punca Barcelona tersingkir ke UEL.

Menurutnya pengadilan yang lemah dan pilih kasih dalam perlawanan terdahulu membuatkan Barcelona menjadi mangsa sehingga tersingkir.

Gergasi Catalan itu mengalami tamparan hebat terhadap peluang mereka untuk mara ke peringkat kalah mati pertandingan utama Eropah berikutan keputusan seri 3-3 yang mengecewakan dengan Inter Milan dua minggu lalu.

Dan mereka memerlukan bantuan daripada Viktoria Plzen, kelab kecil Republik Czech, untuk mengejutkan Inter Milan.

Bagaimanapun, mereka mengetahui tentang nasib mereka dengan cara yang menyakitkan apabila Nerazzurri membelasah Plzen pada sepak mula awal.

Keputusan itu menjadikan perlawanan di tempat sendiri Barcelona menentang Bayern Munich sebagai pertemuan yang sukar dengan Barcelona kembali ke Liga Europa untuk musim kedua berturut-turut.

Jaringan separuh masa pertama oleh Sadio Mane dan Eric Maxim Choupo-Moting menambah luka kepada Barcelona apabila Blaugrana mengalami kekalahan ketiga dalam pertandingan itu.

Menilai kempen Liga Juara-Juara yang mengecewakan juara Eropah lima kali itu, Mateu Alemany menganggap pasukannya tersingkir bukan kerana mereka tidak bagus, namun kerana pengadil.

Menurut pandangannya, mereka tidak berhak kalah di Munich sebelum ini. Kemudian dia menyalahkan pengadil di Milan sangat mengecewakannya.

Alemany berkata: “Kami tidak layak tewas di Munich. Pengadil di Milan benar-benar tidak dapat difahami,” katanya kepada Barca TV+.

Apa yang berlaku di Milan?

Barcelona merah padam dalam kekalahan tipis mereka kepada Inter Milan selepas kelab gergasi La Liga itu dinafikan dua peluang untuk menjaringkan gol.

Satu gol daripada Pedri telah dibatalkan oleh VAR kerana handball awal dalam pembentukan. Selain itu, rayuan penalti oleh Barcelona telah diketepikan oleh pengadil dalam perlawanan itu.

Sehinggakan Barcelona terpaksa membuat aduan kepada UEFA tentang pengadilan tersebut.

Tindakan yang dilabel oleh Seedorf sebagai memalukan. Seedorf menganggap Barcelona akan sentiasa cuba mempengaruhi pengadil dan memberikan tekanan kepada pengadil ketika di atas padang.