Juventus yakin Andrea Pirlo “ditakdirkan untuk kehebatan” dan sesuai untuk kelab mereka, kata ketua pegawai bola sepak kelab, Fabio Paratici.

Juve memecat Maurizio Sarri pada Sabtu, setelah The Old Lady tersingkir dari Liga Juara-Juara Eropah di tangan Lyon pada hari Jumaat.

Sarri menghabiskan hanya satu musim di kelab itu, memenangi gelaran Serie A tetapi gagal dalam Coppa Italia dan Liga Juara-Juara. Lalu penggantinya diumumkan secara mengejut hanya beberapa jam kemudian.

Pirlo, yang bergabung semula dengan Juve sebagai jurulatih Bawah 23 tahun minggu lalu, telah dinaikkan pangkat dan menandatangani perjanjian dua tahun.

Walaupun ini adalah tugasan pertama Pirlo sebagai pengurus skuad senior, Paratici – yang masa depannya juga tidak menentu – memiliki kepercayaan penuh kepada bekas pemain tengah itu.

“Keputusan untuk Pirlo sangat wajar, dalam gaya Juventus, kerana dia adalah seseorang yang bermain dengan kami, selalu berhubungan dengan semua orang di sini dan rasanya perlantikan beliau adalah wajar,” kata Paratici kepada Sky Sport Italia.

“Kami juga percaya beliau memang ditakdirkan untuk kehebatan. Dia sebagai pemain dan kami fikir dengan yakin dia dapat melakukan hal yang sama sebagai jurulatih.”

Paratici menegaskan keputusan Juve untuk memecat Sarri dari tugasannya berdasarkan pada keseluruhan kempen 2019-20, dan bukan hanya mereka terkeluar dari Liga Juara-Juara.

“Kami sudah mengatakan, satu pertandingan tidak menentukan masa depan jurulatih. Penilaian kami berdasarkan pada keseluruhan musim dan bukan hanya satu pertandingan,” tambah Paratici.

“Kami hanya mengambil pertimbangan ini pada akhir musim yang sangat panjang, bahkan walaupun setelah kami memenangi Scudetto. Bukan hanya Eropah yang menentukan kejayaan atau kegagalan.”

“Kami berada di zon yang belum diterokai, kerana tidak ada yang pernah memenangi sembilan gelaran Serie A berturut-turut sebelumnya.”

Baca juga perkembangan lain dari Eropah

TERKINI: Sarri Dipecat

UCL: Barcelona Mara, Arthur Kena Halau Dari Stadium

UCL: Chelsea Tersingkir Dengan Agregat 7-1