Selepas pihak AFC mengesahkan akan menambah bilangan pasukan bertanding dalam saingan AFC Champions League mulai musim 2021 kepada 40 pasukan dari 32 pasukan ketika ini, ramai peminat bola sepak tanahair yang masih tertanya-tanya mengenai status Malaysia dalam kejohanan kelab paling berprestij di Asia itu.

Dalam perkembangan terkini, difahamkan bahawa 10 MA terbaik dari Asia Barat dan Asia Timur akan menerima sekurang-kurangnya 1 slot automatik ke peringkat kumpulan mulai musim 2021 nanti.

Diramalkan pihak AFC akan menggunakan kedudukan ranking MA berakhir pada bulan November 2019 sebagai asas menentukan 10 MA terbaik bagi kedua-dua bahagian Asia Barat dan Asia Timur.

Guangzhou Evergrande v FC Seoul – AFC Champions League 2013 Final 2nd Leg

Jika diperhatikan, Malaysia menamatkan musim 2019 dengan berada dikedudukan ke 9 MA ranking Asia Timur, dan jika mengikut perkembangan diatas kita akan layak menerima 1 slot automatik ke peringkat kumpulan saingan AFC Champions League musim 2021 dan tiada pasukan ke saingan play-off.

Juara saingan AFC Champions League dan AFC Cup juga akan menerima 1 slot play-off saingan AFC Champions League musim berikutnya jika gagal melayakkan diri melalui liga domestik.

Mengikut peraturan yang ditetapkan, juara liga sesebuah MA akan menerima slot automatik saingan AFC Champions League tersebut jika memenuhi syarat perlesenan kelab AFC.

Screenshot 2019-12-03 at 8.22.46 PM

Selain itu, MA yang berada di ranking 7 hingga 10 juga turut akan menerima slot dalam peringkat kumpulan kejohanan AFC Cup 2021.

Berdasarkan slot bagi kedua-dua kejohanan ini – AFC Champions League dan AFC Cup 2021, Malaysia bakal mempunyai 1 pasukan dalam saingan peringkat kumpulan AFC Champions League dan 2 pasukan dalam saingan AFC Cup.

Sehingga artikel ini ditulis, itu sahaja maklumat yang diperolehi. Informasi lebih lanjut berkenaan slot dan butiran lain mengenai AFC Champions League dan AFC Cup akan diumumkan oleh pihak AFC dalam masa terdekat

Baca juga artikel lain berkenaan bola sepak Asia yang telah kami sediakan untuk anda sebagai rujukan.

Kuota Pasukan Dalam Saingan AFC Champions League Ditambah Kepada 40 Pasukan Mulai Musim 2021

Buriram United Terpaksa Terima Hakikat Beraksi Dipusingan Kelayakan ‘Play-Off’ AFC Champions League 2020

Gol Terbaik AFC Champions League 2019 Milik Safawi Rasid Mengikut Keputusan Undian Semasa

Gara-Gara Tiada Pasukan Bawah 15 Tahun, Hanoi FC Hilang Slot AFC Champions League Dan AFC Cup 2020