Kapten Jepun, Wataru Endo diketepikan daripada Piala Dunia akibat kecederaan dan mengumumkan persaraan antarabangsanya pada Khamis, tiga hari sebelum perlawanan pembukaan pasukannya menentang Belanda.
Pemain tengah Liverpool menarik diri daripada kejohanan itu selepas gagal pulih daripada kecederaan kaki, dan digantikan dalam skuad Jepun oleh Shuto Machino dari Borussia Monchengladbach.
Endo yang berusia 33 tahun berkata di media sosial bahawa dia “kecewa” kerana tidak dapat bermain, namun menyokong pasukannya untuk menyerlah dalam Kumpulan F, di mana mereka akan berdepan dengan Belanda, Tunisia dan Sweden.
“Pasti akan tiba masanya di masa hadapan apabila Jepun memenangi Piala Dunia, jadi marilah kita percaya akan itu dan menyokong pasukan itu,” tulisnya di X.
“Mari kita satukan kekuatan Jepun agar detik itu dapat berlaku pada kejohanan ini di Amerika Utara.”
Tambahnya: “Saya telah memutuskan untuk bersara daripada pasukan kebangsaan. Mulai sekarang, saya akan menyokong Jepun sebagai peminat biasa sahaja.”
Endo mengalami kecederaan kaki yang menamatkan musimnya semasa bermain untuk Liverpool menentang Sunderland pada bulan Februari tetapi kembali untuk Jepun dalam kemenangan perlawanan persahabatan 1-0 ke atas Iceland di Tokyo pada 31 Mei.
Dia dikeluarkan pada separuh masa dan terus berasa tidak selesa di kem pra-Piala Dunia pasukan itu di Mexico, di mana dia tidak terlibat dalam sebarang sesi latihan penuh.
“Saya telah melakukan sedaya upaya saya sejak saya mengalami kecederaan itu, jadi saya tidak menyesal,” kata Endo.
“Sudah tentu saya kecewa kerana tidak dapat bermain dalam Piala Dunia ini.
“Tetapi lebih daripada itu, saya bangga kerana saya dapat mengemudi pasukan ini sejak Piala Dunia Qatar dan membantu ia berkembang menjadi sebuah kumpulan di mana kami berasa wajar untuk menyatakan bahawa sasaran kami adalah untuk menjuarai Piala Dunia.”
Endo membuat penampilan sulungnya untuk Jepun pada 2015 dan bersara dengan 73 penampilan, setelah menjaringkan empat gol untuk negaranya.
Kempen Jepun terjejas teruk akibat kecederaan beberapa pemain tonggak menjelang Piala Dunia.
Pemain sayap Brighton, Kaoru Mitoma digugurkan selepas mengalami kecederaan hamstring kurang seminggu sebelum Moriyasu menamakan skuadnya.
amk/hmn