FA sedang meneliti keraian berlebihan Arsenal selepas kemenangan lewat Reiss Nelson menentang Bournemouth pada aksi Liga Perdana Inggeris Sabtu lalu.

The Gunners bangkit daripada ketinggalan 2-0 untuk meraih kemenangan dramatik di Stadium Emirates hasil jaringan Nelson pada minit ke-97.

Susulan gol itu, kakitangan kejurulatihan dan pemain gantian kelab itu berlari ke dalam padang untuk meraikan gol tersebut.

Bagaimanapun, Mikel Arteta dilaporkan kekal di tepi padang.

Difahamkan pengadil Chris Kavanagh telah melaporkan keraian berlebihan tersebut kepada FA.

FA kini akan menyiasat mereka, walaupun tidak jelas sama ada Arsenal akan menerima sebarang sekatan untuk mereka.

Undang-undang Permainan IFAB menetapkan bahawa mereka yang berada dalam bidang teknikal “mesti berkelakuan dengan cara yang bertanggungjawab” dan “mesti kekal dalam lingkungannya kecuali dalam keadaan khas, contohnya ahli fisioterapi/doktor yang memasuki padang permainan, dengan kebenaran pengadil, untuk menilai pemain yang cedera.”

Pada 2018, pengurus Liverpool Jurgen Klopp didenda £8,000 kerana mengaku atas tuduhan salah laku daripada FA selepas berlari ke padang di Anfield untuk meraikan kemenangan lewat Divock Origi dalam Derby Merseyside bersama Alisson.

Bercakap selepas perlawanan dramatik itu, pengurus Bournemouth Gary O’Neil mengakui dia tidak mempunyai isu dengan keraian pemain dan kakitangan Arsenal selepas gol lewat itu walaupun dianggap berlebihan oleh pegawai perlawanan.

Menurutnya, ianya emosi yang sukar dikawal. Arsenal dalam perlumbaan kejuaraan, mereka ketinggalan 2 gol di belakang dan bangkit, menang dengan gol lewat masa kecederaan yang cantik menerusi pemain gantian.

Segalanya menceritakan betapa dramatik gol tersebut. Yang mungkin boleh menjadi perbezaan utama dalam penentuan kejuaraan Liga Perdana Inggeris musim ini.

“Saya tiada komen untuk membuat apa yang Arsenal lakukan,” kata O’Neil dalam sidang media selepas perlawanannya.

“Saya berjabat tangan dengan Mikel, ia adalah perlawanan yang dia perlu menang dan saya perlukan sesuatu daripadanya juga. Kami pergi bertempur dan dia muncul di atas. Mereka menjaringkan gol, jadi mereka boleh meraikan apa yang mereka suka.”

Peminat Arsenal menyatakan mereka tidak terkejut dengan berita itu. Kerana sebelum ini, Arsenal malah pernah dikenakan hukuman atas dakwaan gagal mengawal kelakuan pemain, hanya kerana pemain pemain mereka mempersoalkan kad disiplin yang dilayangkan kepada mereka.

Insiden itu berlaku ketika aksi berdepan Newcastle pada Januari lalu.