Penjaga gol muda, Damien Lim mengakui kredibiliti yang ada pada Datuk Ong Kim Swee membuatkan dirinya tidak berfikir panjang untuk menerima tawaran berhijrah ke pasukan Sabah pada musim depan.

Pemain berusia 24 tahun ini mengakui turut mendapat tawaran daripada PJ City FC dan Sri Pahang FC pada musim depan sebelum akhirnya memutuskan untuk bersama Sabah selepas mengambil kira perancangan Kim Swee yang dilihat mampu membentuk skuad terbaik pada musim 2022.

Bagi Damien, aura positif yang ada pada bekas pengendali Skuad Bawah 23 tahun itu berjaya membuatkan pemain-pemain berasa selesa untuk berada di bawah bimbingannya dan itu antara yang menjadi sebab utama penghijrahannya ke Negeri Di Bawah Bayu pada tahun hadapan.

“Saya ada dapat tawaran dari PJ City dan Pahang juga, tetapi disebabkan saya pun pernah bersama Kim Swee dalam Skuad Bawah 23 Tahun sebelum ini dan melihat kepada misi tersendiri beliau, saya buat keputusan untuk berhijrah ke sana.

“Saya pun tengok Sabah cukup serius mempersiapkan pasukan pada musim depan dan bagaimana Kim Swee bawa masuk pemain berstatus bintang seperti Baddrol Bakhtiar, Rizal Ghazali dan Dominic Tan pastinya akan memberi sesuatu yang berbeza.

“Dan diharapkan kami semua pemain baharu dan pemain sedia ada dapat bersama-sama menjalinkan hubungan yang lebih baik untuk sama-sama membawa pasukan ke tahap lebih baik”, katanya kepada MFL.

Dalam masa sama, Damien yang beraksi bersama Negeri Sembilan FC pada musim ini tidak menolak berasa teruja seandainya penjaga gol berpengalaman, Khairul Fahmi Che Mat berhijrah ke pasukan itu sekali gus akan menghidupkan persaingan sihat dalam merebut skuad utama.

Sebelum ini, nama penjaga gol Melaka United FC itu menjadi sebutan antara yang akan memperkuatkan skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee pada musim hadapan.

Namun, misi utamanya adalah untuk meraih seberapa banyak pengalaman berharga bersama Sabah di mana persaingan yang sengit akan membuka ruang kepada Damien untuk belajar menjadi pemain lebih berkualiti pada masa akan datang.

“Saya sedar kalau Apek (Khairul Fahmi) jadi datang ke Sabah, peluang untuknya beraksi semua perlawanan itu lebih cerah, tetapi bagi saya kalau dia ada, mestilah bagus untuk pasukan dan diri saya juga.

“Secara peribadi, pengalamannya sebagai pemain senior boleh memberi impak kepada pasukan dan saya juga boleh belajar banyak benda daripadanya selain kami akan bersaing dengan lebih sihat antara satu sama lain.

“Tetapi, sama ada Apek akan datang atau tidak, untuk saya sendiri misi utama adalah untuk cuba rebut sebaik mungkin menjadi penjaga gol utama dan semuanya terserah kepada jurulatih (Datuk Ong Kim Swee) untuk membuat keputusan terbaik,” jelasnya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan bola sepak tempatan melalui pautan dibawah. 

Nafi Ke Selangor, Nafuzi Zain Kekal Sebagai Pengendali Terengganu

TMJ Tak Jadi Berehat, JDT Bakal Berbelanja Besar Untuk Perkuatkan Pasukan Musim Depan

Khairu Azrin Akui Sukar Tolak Tawaran Kedah, Tak Lupakan Jasa Penang

Sean Selvaraj Hampir Pasti Kembali Perkuatkan Negeri Sembilan