Antonio Conte nampaknya baru sahaja menghantar mesej jelas bahawa dia sudah menyampah dengan sikap pemain pemain Tottenham yang menurutnya tidak ada mentaliti kemenangan.

Antonio Conte telah mengkritik pemain Tottenham, pemilikan dan mentaliti kemenangan kelab itu selepas mereka memberikan sepakan penalti minit akhir untuk seri 3-3 menentang pasukan bergelut Liga Perdana Inggeris, Southampton pada hari Sabtu.

Spurs mendahului 3-1 ketika aksi berbaki 15 minit tetapi Southampton memperoleh kebangkitan lewat yang menakjubkan dengan gol daripada Theo Walcott dan penalti pada masa kecederaan daripada James Ward-Prowse.

Keputusan itu menyaksikan Spurs kekal di tempat keempat dalam carta tetapi telah bermain dua perlawanan lebih banyak daripada Newcastle United dan Liverpool.

Selepas perlawanan itu, Conte membidas pemain kerana kegagalan mereka sepanjang kempen dalam semua pertandingan.

“Saya sangat kecewa kerana ini bukan kali pertama dan saya rasa hari ini saya boleh memberitahu anda bahawa ini adalah kekecewaan kerana kami sedang memenangi perlawanan 3-1 dan 15 minit lagi dan saya fikir anda perlu menang,” kata Conte kepada BBC Sports.

Antonio Conte kemudian mengeluarkan pandangan yang sangat kritis terhadap pemain dan hierarki Tottenham selepas seri 3-3 di Southampton.

Dia menambah: “Keadaan mula bertambah baik musim lalu tetapi kami kehilangan ciri ciri yang kami ada musim lalu. Saya tidak mahu bercakap mengenai aspek teknikal, semangat itu hilang.”

“Kami bukan pasukan. Kami adalah pasukan di mana kesemua pemain hanya memikirkan tentang diri mereka sendiri. Apabila anda berada dalam cara ini, anda kalah menentang Sheffield United dan tersingkir dari Piala FA dan kalah dengan AC Milan dan untuk menamatkan rekod itu.”

“Kamu mendahului 3-1 dan 15 minit terakhir kamu boleh pula memberikan mereka peluang untuk bangkit. Saya tidak nampak rasa tanggungjawab pemain.”

“Sekarang sukar — kami bekerja keras dengan kumpulan ini dan bergerak ke arah yang betul. Kami kini ketinggalan, saya melihat banyak situasi negatif dan banyak situasi mementingkan diri sendiri yang saya tidak suka.”

“Saya tahu cara untuk mengalahkan pasukan lain pada masa lalu, di mana saya mengalahkan banyak pasukan.”

“Sekarang sebaliknya kita ketinggalan, tiada siapa yang berminat dalam perkara ini. Saya sangat kecewa tentang perkara ini kerana saya dan kakitangan sanggup tak balik setiap hari untuk memikirkan cara untuk memperbaiki diri.”

“Sejujurnya, sudah tiba masanya saya perlu bertanggungjawab terhadap saya, kakitangan, kelab tetapi juga pemain.”

Bercakap dalam sidang akhbar selepas perlawanannya, Conte juga tidak melepaskan peluang untuk menyindir pemilikan kelab itu.

“Mereka sudah biasa di sini. Tak mahu bermain untuk sesuatu yang penting. Mereka tidak mahu bermain dalam tekanan. Mereka tidak mahu bermain dalam keadaan tertekan.”

“Kisah Tottenham adalah begini. Dua puluh tahun ada pemilik dan mereka tidak pernah memenangi sesuatu. Kenapa?”

“Saya sudah cuba menyembunyikan keadaan ini selama ini.”

“Sudah tiba masanya untuk mengubah keadaan ini jika Tottenham mahu berubah. Jika mereka mahu meneruskan cara ini, mereka boleh menukar pengurus, ramai pengurus, tetapi keadaan tidak boleh berubah. Percayalah.”