CONMEBOL percaya bahawa Piala Dunia wajib dianjurkan di Amerika Selatan sebagai tanda menghormati ulang tahun ke-100 piala tersebut.

4 negara anggota Konfederasi Bola Sepak Amerika Selatan (CONMEBOL) secara rasmi menawarkan diri untuk menjadi tuan rumah bersama Piala Dunia 2030.

Empat negara tersebut adalah Argentina, Uruguay, Chile dan Paraguay.

Presiden CONMEBOL Alejandro Dominguez percaya bahawa sudah tiba masanya untuk Piala Dunia kembali ke tempat kelahiran Piala Dunia itu sendiri sempena ulang tahun ke-100 piala itu pada 2030.

Piala Dunia pertama kali diadakan di Amerika Selatan, di Uruguay, pada 1930 atau 100 tahun lalu.

“Piala Dunia 2030 bukan sekadar Piala Dunia biasa, ia wajar diraikan kerana ia bertepatan dengan ulang tahun ke-100,” katanya pada satu acara di Persatuan Bola Sepak Argentina (AFA).

“Kami percaya FIFA mempunyai kewajiban untuk menghormati memori ini, dan mempercayai keagungan Piala Dunia pertama,” tambahnya.

Sementara itu, Presiden AFA Claudio Tapia menyatakan bidaan untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2030 adalah langkah pertama untuk merealisasikan impian peminat bola sepak di Amerika Selatan.

“Sebagai juara dunia, kami menghantar mesej yang menjadi impian semua rakyat Amerika Selatan,” kata Tapia.

“Bukan sahaja ulang tahun ke-100 edisi pertama, tetapi kerana keghairahan di mana kami begitu dekat dengan bola sepak,” tambahnya.

Daripada empat negara CONMEBOL tersebut, hanya Paraguay yang tidak mempunyai pengalaman mengadakan Piala Dunia.

Selepas edisi pertama di Uruguay (1930), Argentina menjadi tuan rumah Piala Dunia 1978, manakala Chile pada 1978.

Empat negara tersebut akan bersaing dengan Sepanyol-Portugal, dan juga trio Arab Saudi – Mesir – Greece yang dijangka akan turut membida hak menjadi tuan rumah.

Piala Dunia baru sahaja menamatkan pesta bola sepak di Qatar pada 2022 dengan Argentina sebagai juara. Selepas ini, Piala Dunia edisi seterusnya (2026) akan diadakan di Amerika Utara. Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico akan menjadi tuan rumah bersama Piala Dunia 2026.