Sandaran utama utama negara dalam acara beregu lelaki, Aaron Chia-Soh Wooi Yik mempamerkan kebangkitan untuk menempah tiket ke perlawanan akhir kejohanan Terbuka India 2023 sebentar tadi.

Kemaraan di Dewan Tertutup K. D. Jadhav itu lebih manis untuk diperkatakan apabila Aaron-Wooi Yik menundukan pasangan nombor satu dunia, Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto dari Indonesia.

Kemenangan itu juga menamatkan siri tiga kekalahan berturut-turut mereka ke atas lawan yang sama pada tahun lalu ketika Terbuka Switzerland, Terbuka Thailand dan Malaysia Masters.

Seperti dijangka, gandingan negara itu tidak diberikan laluan mudah oleh pasangan yang masih segar dengan status juara Terbuka Malaysia apabila tunduk 11-21 pada set pertama.

Bagaikan mendapat tonik berguna ketika waktu rehat daripada jurulatih, Tan Bin Sheng dan Hoon Thien How menyaksikan Aaron Chia-Soh Wooi Yik tampil lebih baik untuk mencuri set kedua dengan kemenangan 21-15.

Disiplin itu dikekalkan pada set penentuan oleh juara dunia 2022 itu sekali gus menghadiahkan kemenangan 21-16 bagi menempah pertemuan final bertemu pemenang antara satu lagi aksi separuh akhir diantara Kang Min Hyuk-Seo Seung Jae (Korea Selatan) dan Liag Wei Keng-Wang Chang dari China.

Sementara itu satu lagi wakil negara di separuh akhir, Pearly Tan-M. Thinaah gagal meneruskan perjalanan apabila tewas kepada pasangan beregu wanita dari Jepun yang merupakan pilihan kedua kejohanan, Nami Matsuyama-Chiharu Shida 14-21, 16-21.