Pemain sayap skuad kebangsaan Thailand, Supachok Sarachat rasmi menyertai kelab Jepun, Hokkaido Consadole Sapporo secara tetap dari Buriram United.

Artikel Berkaitan:

Perkara ini dikongsikan oleh Buriram menerusi pengumuman di laman media sosial rasmi pasukan dimana Supachok yang sebelum ini beraksi secara pinjaman bersama Consadole menandatangani kontrak jangka panjang selama lima tahun yang akan bermula pada 2023.

“Buriram United telah mencapai kata sepakat dengan Hokkaido Consadole Sapporo untuk melepaskan Supachok Sarachat dan menyertai pasukan itu dengan kontrak selama lima tahun,” dipetik dari kenyataan rasmi kelab.

Musim lalu, pemain berusia 25 tahun itu membuat tujuh penampilan bersama Consadole dan beliau menyumbang sebanyak tiga assist sekaligus meyakinkan pihak kelab untuk menandatangani pemain itu secara tetap.

Kehadiran Supachok dianggap sebagai pengganti kepada seorang lagi pemain Thailand yang terlebih dulu mencipta nama di Consadole iaitu Chanathip Songkrasin yang meninggalkan pasukan pada awal musim 2021/2022 dengan menyertai Kawasaki Frontale.

Chanathip membuat sebanyak 123 penampilan ketika menyarung jersi Consadole dimana beliau menjaringkan 15 gol dan menyumbang 22 assist. Pemain yang mesra disapa Jay itu juga pernah dilantik sebagai ketua pasukan dalam beberapa perlawanan J. League.

Musim lalu, Consadole menamatkan saingan J1 di tangga ke-10 dimana mereka mengutip 45 mata hasil daripada 11 kemenangan, 12 seri dan 11 kekalahan.