Wayne Rooney dikatakan sangat terkejut dengan kritikan daripada Cristiano Ronaldo dalam wawancara bekas rakan sepasukannya di Man Utd dengan Piers Morgan.

Rooney dan Ronaldo seringkali dianggap antara gandingan ikonik ketika di Manchester United. Walaupun pernah beberapa kali bertegang urat ketika mereka bermain untuk pasukan berbeza di kelab dan negara.

Namun ketika bergandingan di Manchester United, gandingan mereka sangat digeruni.

Ronaldo, yang cuba meninggalkan Man Utd pada jendela perpindahan musim panas, telah mengecam Erik ten Hag, bekas pengurus intern, Ralf Rangnick, Gary Neville, pegawai eksekutif kelab dan ramai lagi.

Rooney juga berdepan beberapa kritikan daripada bekas rakan sepasukannya di Man Utd berikutan kritikannya baru-baru ini terhadap tingkah laku pemain antarabangsa Portugal itu, termasuk keengganannya untuk masuk dari bangku simpanan ketika menentang Tottenham.

Ketika ditanya sama ada Man Utd bermain lebih baik dengan Ronaldo di dalam pasukan, Rooney memberitahu talkSPORT awal musim ini: “Tidak, saya tidak fikir begitu. Dia dan [Lionel] Messi boleh dikatakan dua pemain terbaik sepanjang zaman dan anda boleh melakukan apa-apa cara dengan itu, apa pun cara anda membuat keputusan.”

“Tetapi saya hanya fikir perkara yang dia lakukan dari awal musim tidak boleh diterima untuk Man Utd. Saya telah melihat Roy Keane mempertahankannya. Roy tidak akan menerima itu [kelakuan Ronaldo enggan masuk sebagai pemain gantian]. Roy tidak akan menerima itu sama sekali.”

“Ia adalah gangguan yang tidak diperlukan Man Utd pada masa ini, yang cuba membina semula pasukan.”

“Untuk Cristiano, anda hanya perlu menundukkan kepala anda dan bekerja dan bersedia untuk bermain apabila pengurus memerlukan anda. ”

“Jika dia berbuat demikian, dia akan menjadi aset. Jika dia tidak melakukannya, ia akan menjadi gangguan yang tidak diingini.”

Ketika ditanya mengenai komen terbaru yang dibuat oleh Rooney, Ronaldo memberitahu Morgan di Talk TV: “Saya tidak faham, anda harus bertanya kepadanya soalan ini. Saya tidak tahu kenapa dia mengkritik saya dengan teruk.”

Ditanya sama ada Rooney cemburu kepadanya, Ronaldo menjawab: “Mungkin, kerana dia menamatkan kerjayanya dalam usia 30-an. Saya masih bermain pada tahap yang tinggi, saya tidak akan mengatakan bahawa saya kelihatan lebih baik daripada dia, itu benar.”

“Sukar untuk mendengar kritikan dan negatif seperti itu daripada orang yang bermain dengan anda, contohnya Gary Neville juga… Mereka bukan kawan saya. Mudah untuk mengkritik, saya tidak tahu sama ada mereka bekerja di televisyen, dan mereka perlu mengkrritik untuk menjadi lebih terkenal.”

Sumber Sky Sports telah mengetahui bahawa Rooney terkejut sama sekali dengam dengan komen Ronaldo tetapi “tidak ada rasa dendam” terhadap bekas rakan sepasukannya di Man Utd.

Penyampai Sky Sports Mike Wedderburn berkata: “Wayne Rooney, kami difahamkan di Sky Sports News, terkejut dengan kritikan yang dilemparkan oleh Cristiano Ronaldo selepas wawancara dengan Piers Morgan itu.”

“Rooney telah memutuskan dia tidak akan membuat kenyataan umum mengenai perkara itu tetapi difahamkan bahawa penjaring gol terbanyak sepanjang zaman England sentiasa mengekalkan pendiriannya bahawa Ronaldo adalah salah seorang daripada dua pemain terbaik di dunia, di samping Lionel Messi sudah tentu.”

“Tetapi dia merasakan Ronaldo perlu menerima bahawa dia berada di peringkat akhir kariernya dan menjadi pemain di kelab sebesar Manchester United bermakna menghormati situasi dan tidak boleh mengharapkan untuk bermain setiap minit setiap perlawanan.”

“Kami di Sky Sports News telah diberitahu Rooney tidak ada perasaan bermusuhan dengan Ronaldo.”