Harry Maguire telah berkongsi kisah bagaimana Man United sebenarnya lebih gembira kalau dia terus kekal di kelab itu. Walaupun kelab itu tidak akan menghalang Maguire daripada pergi menyertai kelab lain pada musim panas lalu.

Maguire dilaporkan hampir menyertai West Ham United pada jendela perpindahan yang lalu. Di mana kedua dua kelab telah berjaya mencapai kesepakatan harga.

Angka itu dikatakan sekitar £30 juta untuk perpindahan pemain bek tengah antarabangsa England itu.

Terdapat laporan mengatakan bahawa rundingan itu gagal kerana Maguire tidak mahu pergi tanpa dibayar pampasan sekitar £8 juta daripada yuran perpindahannya.

West Ham kemudian dikatakan berputus asa menunggu kerana risau tidak cukup masa untuk proses perpindahan. West Ham terus beralih ke sasaran mereka yang lain.

Maguire kemudian menyatakan bahawa dia mahu terus kekal dan bersaing untuk merebut tempat dalam kesebelasan utama Red Devils.

Maguire turut mengesahkan bahawa Manchester United turut gembira mendengar dia mahu terus kekal.

Maguire berkata: “Saya tidak berada dalam kesebelasan utama dalam 4 perlawanan pertama musim ini dan banyak cerita yang saya dengar ditulis tentang saya.”

“West Ham? Kami hanya tak dapat mencapai kata sepakat. Manchester United gembira melihat saya terus kekal. Dan saya gembira untuk berjuang mendapatkan tempat saya.”

Harry Maguire akan kembali semula ke kelab selepas tamat minggu antarabangsa bagi September.