Liverpool secara rasminya telah mengumumkan bahawa mereka telah menandatangani penyerang PSV Eindhoven Cody Gakpo.

Sebelum ini, PSV sudah mengumumkan bahawa Gakpo akan menyelesaikan urusan perpindahannya ke Liverpool pada Boxing Day.

Berita itu sebenarnya agak mengejutkan peminat Liverpool, memandangkan Manchester United adalah pasukan yang nampaknya mengetuai perlumbaan untuk pemain antarabangsa Belanda itu.

Bagaimanapun, wartawan CBS Sports Ben Jacobs bahawa United tidak pernah membuat tawaran rasmi untuk mendapatkan khidmatnya menjelang Januari, walaupun Erik ten Hag berminat dengan pemain itu.

Kini, Liverpool secara rasmi menandatangani Gakpo dengan perjanjian £37 juta, tertakluk kepada bonus tambahan.

Cody Gakpo tiba di Liverpool sebagai pemain baharu dalam barisan serangan Liverpool. Ianya dianggap proses perpindahan pantas dan bijak yang dibuat oleh Liverpool.

Gakpo diberikan jersi no.18 oleh Liverpool.

Musim ini, pemain berusia 23 tahun itu telah menjadi antara penyerang paling berprestasi tinggi di Eropah, menjaringkan 13 gol dan memberikan 17 bantuan dalam hanya 24 perlawanan untuk PSV.

Selain itu, dia membintangi Piala Dunia untuk Belanda, menjaringkan gol dalam ketiga-tiga perlawanan kumpulan menentang Senegal, Qatar dan Ecuador.

Dia telah menjadi pemain utama untuk kelabnya, hanya terlepas 1 perlawanan sebagai kesebelasan utama daripada 24 perlawanan.

Walaupun Liverpool sudah mempunyai Mohamed Salah, Luis Diaz, Darwin Nunez, Roberto Firmino dan Diogo Jota untuk dipanggil, Gakpo telah dibawa masuk sebagai pelan jangka panjang kelab itu. Memandangkan pemain seperti Roberto Firmino sudah berusia.

Krisis kecederaan yang kritikal membuatkan Liverpool pergi mendapatkan Gakpo.

Jota tidak dapat beraksi sehingga Februari, manakala Diaz mengalami satu lagi kecederaan ketika dalam proses pemulihannya daripada kecederaan lutut dan tidak akan kembali beraksi sehingga Mac.

Tambahan pula, kontrak Firmino akan tamat pada musim panas dan pemain berusia 31 tahun itu boleh pergi secara percuma selepas lapan tahun di kelab itu.

Memandangkan Gakpo boleh bermain di mana-mana sahaja di barisan hadapan, fleksibilitinya akan menjadi kunci kepada Klopp, kerana pasukannya mencari kebangkitan pada separuh kedua musim ini.

“Saya berasa sangat gembira, saya sangat teruja untuk berada di sini,” kata Gakpo kepada laman web rasmi Liverpool.

“Saya tidak sabar untuk memulakan latihan dan mula bermain untuk kelab yang menakjubkan ini.”

“Saya fikir ini adalah kelab yang hebat untuk saya masuk dan cuba menunjukkan apa yang saya boleh [lakukan] dan cuba membantu pasukan mencapai lebih banyak detik indah yang telah mereka lakukan pada tahun-tahun lalu.”

“Saya rasa bagi saya secara peribadi ia juga bagus untuk berkembang di sini dan terdapat banyak pemain hebat di sini [yang] saya boleh belajar banyak perkara daripadanya.”

PSV turut memuat naik video penghargaan untuk Gakpo.