Juventus kini dijatuhkan penalti terbaru iaitu pemotongan 10 mata pada hari Isnin oleh mahkamah Itali — menghalang peluang mereka untuk layak ke Liga Juara-Juara tahun depan.

Perkara itu disahkan oleh Persatuan Bola Sepak Itali (FIGC).

Hukuman terbaru untuk laporan perakaunan palsu dalam urusan perpindahan kelab itu menjatuhkan Juventus daripada tempat kedua Serie A kepada ketujuh.

Ia membuatkan Bianconeri 5 mata di belakang AC Milan, yang berada di tempat keempat dalam Serie A dan tempat kelayakan terakhir untuk Liga Juara-Juara.

Berikutan pengumuman itu, Juventus turut menelan kekalahan 4-1 di tangan Empoli. Ianya selepas pada minggu lalu mereka disingkirkan Sevilla daripada UEL.

https://twitter.com/ESPNFC/status/1660747810738786320

Kemudian terdapat dua pusingan akhir dalam musim Serie A, termasuk perlawanan penting menentang AC Milan ketika Juventus cuba mengelak terlepas Liga Juara-Juara buat kali pertama dalam 11 musim.

Di Twitter, Juventus berkata mereka “mengambil maklum” keputusan mahkamah “dan berhak” untuk memfailkan rayuan baharu terhadapnya di badan sukan terkemuka Itali.

“Apa yang telah ditetapkan oleh contoh kelima penghakiman dalam perkara ini, yang bermula lebih setahun yang lalu.”

“Ia telah membangkitkan kepahitan yang besar dalam kelab dan dalam jutaan penyokongnya yang, tanpa adanya peraturan yang jelas, mendapati diri mereka benar benar dihukum dengan permohonan itu.”

“Sekatan yang nampaknya tidak mengambil kira prinsip perkadaran,” tambah Juventus.

“Walaupun tidak mengabaikan keperluan mendesak, yang tidak pernah dielakkan oleh Juventus semasa prosiding, ia ditekankan bahawa ini adalah fakta yang masih perlu dinilai oleh hakim.”

Skuad bimbingan Max Allegri dikenakan penalti 15 mata pada Januari manakala beberapa ahli bekas lembaga pengarah Juventus turut dikenakan larangan daripada aktiviti bola sepak, termasuk bekas presiden Andrea Agnelli.

Pemotongan mata itu ditarik balik pada bulan lepas atas rayuan ke majlis sukan tertinggi negara dalam Jawatankuasa Olimpik Itali dan merujuk semula kepada mahkamah rayuan persekutuan bola sepak untuk perbicaraan baharu.

Itu berlaku pada hari Isnin. Semasa perbicaraan selama tiga jam, pendakwa raya persekutuan Giuseppe Chine meminta penalti 11 mata untuk Juventus. Dia telah meminta pemotongan sembilan mata pada bulan Januari.

Akhirnya mereka bersetuju bahawa Juventus dikenakan pemotongan 10 mata.

Juventus benar benar terdesak mahu bermain di UCL. Kerana beban kewangan kelab itu sangat tinggi. Mereka telah cuba menjual beberapa pemain dalam beberapa jendela perpindahan.

Namun mereka bergelut untuk mendapatkan harga yang tinggi.

Pada jendela perpindahan akan datang, mereka berharap untuk menjual beberapa pemain lagi termasuk Vlahovic.