Pengerusi Futsal dan Bola Sepak Pantai FAM, Datuk Seri Rosmadi Ismail menegaskan pihaknya memberi kebebasan kepada jurulatih untuk memilih pemain terbaik bagi mewakili skuad futsal negara.

Menurutnya, konsep ‘tangan ghaib’ tidak akan wujud dalam pemilihan pemain sekaligus memberi ruang kepada ketua jurulatih baharu, Rakphol Sainetngam membentuk pasukan futsal yang lebih mantap.

“Kita akan gunakan sistem pemilihan yang sedia ada. Kita akan berikan kebebasan sepenuhnya kepada ketua jurulatih untuk dia pilih pemain yang terbaik.

“Kita di FAM ini tidak mengamalkan tangan-tangan ghaib. Apa yang penting pemilihan pemain akan mengikut selera jurulatih dan apa yang dilihat olehnya sebagai pemain yang terbaik untuk mewakili pasukan kebangsaan,” kata Rosmadi kepada pihak media semalam.

Ketua Jurulatih Baharu Futsal Malaysia, Rakphol Sainetngam

Rakphol akan memulakan tugas pertamanya pada 10 September dalam persiapan menjelang Kelayakan Piala Asia Futsal 2024 yang bakal berlangsung pada 7 hingga 11 Oktober 2023.

Malaysia telah diundi dalam saingan Kumpulan G di Uzbekistan dan akan memulakan kempen bertemu Iraq pada 7 Oktober, Uzbekistan pada 9 Oktober dan Kemboja pada 11 Oktober 2023 bagi memburu slot 16 pasukan terbaik ke pusingan akhir.

Rakphol yang berasal dari Thailand merupakan bekas ketua jurulatih Black Steel FC Papua yang membawa kelab itu menjuarai Kejuaraan Futsal Kelab AFF 2023 di Korat, Thailand pada Mei lalu.

Beliau juga memiliki pengalaman luas sebagai jurulatih futsal di Thailand, sama ada bersama skuad futsal lelaki dan wanita kebangsaan Thailand serta membimbing kelab Rattanabundit University (2009-2012) dan Chonburi Bluewave (2012-2019).

FAM juga dijangka akan mengubah struktur Liga Futsal Malaysia pada tahun depan untuk menjadikannya lebih kompetitif berdasarkan pandangan daripada Rakphol.

“Untuk struktur liga tahun hadapan, kami akan mendapatkan pandangan dengan ketua jurulatih dan akan bekerjasama rapat untuk memastikan kita mempunyai liga yang lebih kompetitif pada masa akan datang,” jelas Rosmadi.