Jaringan tunggal Trakowski memastikan Everton mencipta kejutan menewaskan pasukan pesaing kejuaraan iaitu Arsenal yang menelan kekalahan di Goodison Park.

Ianya adalah perlawanan pertama Sean Dyche sebagai pengurus selepas pemecatan Frank Lampard.

Arsenal turun dengan motivasi untuk melebarkan kelebihan mata kepada 8 mata sekali lagi di puncak liga.

Arsenal mengalami kekalahan kedua Liga Perdana Inggeris musim ini apabila tandukan James Tarkowski memberikan Everton permulaan yang sempurna di bawah pengurus baharu Sean Dyche dalam kemenangan 1-0 di Goodison Park.

Kemenangan pertama Everton dalam 11 perlawanan membawa Toffees keluar dari zon penyingkiran.

Arsenal kekal lima mata di hadapan Manchester City di tangga teratas liga, tetapi mungkin baru sahaja melepaskan peluang besar untuk melanjutkan kelebihan mereka ketika mereka menyasarkan kejuaraan liga pertama sejak 2004.

Everton hadir dalam perlawanan itu selepas empat kekalahan liga di Goodison buat kali pertama sejak 1958.

Prestasi buruk itu menyebabkan Frank Lampard kehilangan tugasnya dan janji Dyche mendapat lantunan prestasi yang diingini.

Lembaga pengarah Everton kali ini berjaya mengurangkan tekanan sedikit kerana ketegangan yang semakin meningkat antara hierarki kelab dan penyokong.

Bantahan telah dirancang sebelum dan selepas perlawanan untuk peminat menyuarakan kemarahan mereka terhadap perjalanan kelab.

The Toffees adalah satu-satunya kelab Liga Perdana Inggeris yang tidak membuat sebarang pembelian pada jendela perpindahan Januari walaupun berada dalam kedudukan berbahaya dalam carta liga.

Mereka turut kehilangan prospek penting Anthony Gordon yang mendesak perpindahan ke Newcastle.

Tetapi pasukan tuan rumah menunjukkan masih ada kualiti yang mencukupi untuk Dyche mengatasi masalah prestasi jika mereka dapat mengekalkan corak dan intensiti yang sama secara lebih kerap.

Dua daripada bekas pemain Dyche Burnley telah dimasukkan dalam kesebelasan utama pertamanya dan mereka bergabung untuk gol tunggal permainan pada sejam aksi, ketika Tarkwoski menanduk masuk sepakan sudut Dwight McNeil.

Gol itu cukup untuk memberikan kemenangan pertama sejak Oktober.

Dan Everton memastikan itu adalah kekalahan Arsenal musim ini.