Footmercato melaporkan bahawa mega bintang Juventus iaitu Cristiano Ronaldo mahu meninggalkan Juventus pada musim panas ini.

Ronaldo dikatakan sedang mempertimbangkan untuk meneruskan kariernya dengan Paris Saint-Germain.

Kapten pasukan kebangsaan Portugal bergabung dengan Juventus di pasar perpindahan musim panas 2018.Ronaldo dibeli oleh I Bianconeri dari Real Madrid dengan harga €100 juta.

Bersama Juve, Cristiano Ronaldo menjadi pilihan utama dalam barisan serangan. Ronaldo berjaya memperoleh 65 gol dari 89 perlawanan di semua pertandingan.

Di samping itu, beliau juga membantu La Vecchia Signora memenangi dua trofi Serie A dan satu gelaran Supercoppa Italiana.

Walaupun begitu, Cristiano Ronaldo tidak begitu selesa di Juventus. Lebih-lebih lagi, I Bianconeri menghadapi kesukaran untuk bertanding dalam menjuarai trofi Liga Juara-Juara.

Musim ini, langkah Juve dalam UCL terhenti pada 16 terakhir, setelah disingkirkan Lyon dengan peraturan gol di tempat lawan.

Bekas pemain Real Madrid itu dikatakan berminat untuk meneruskan kariernya dengan Paris Saint-Germain. Malah media Perancis, France Football mendakwa bahawa Cristiano Ronaldo hampir memakai jersi PSG pada musim sejuk lalu.

Namun, pandemik COVID-19 membatalkan hasrat tersebut, jadi beliau terpaksa untuk terus kekal di Juventus. Kegagalan untuk berpindah ke Paris Saint-Germain mengecewakan Ronaldo.

Walaupun begitu, beliau masih berpeluang untuk menyertai PSG. Seperti yang dilaporkan oleh Footmercato, ejen Ronaldo, Jorge Mendes, akan bertemu dengan pengarah Les Parisiens Leonardo di Lisbon untuk membincangkan perincian perpindahan legnda Portugal itu.

Namun, proses perpindahan Cristiano Ronaldo ke PSG tidak akan mudah. Pada masa ini, pemain berusia 35 tahun itu masih dalam kontrak dengan Juventus sehingga 30 Jun 2022 dan menerima gaji €30 juta setiap tahun.

Pihak Juventus sebelum ini mengesahkan bahawa mereka mahu pemain itu untuk terus kekal bersama dengan mereka.

Baca juga perkembangan lain dari Eropah

Nagelsmann: Leipzig Pilihan Lebih Logik Berbanding Real Madrid

UCL: Barcelona Mara, Arthur Kena Halau Dari Stadium

Depay Tunaikan Manifestonya Untuk Singkir Juventus Dengan Panenka