Seperti artikel mengenai B. Sathiananthan mempersoalkan sumbangan NFDP kepada pembangunan bola sepak negara, beberapa perkara yang disebutkan oleh beliau mendapat perhatian dari ramai pihak yang terlibat dengan program itu dan tampil untuk ‘counter’ dengan kenyataan lebih tepat.

Nota: Artikel asal dari Football Tribe disini.

Faliq Firdaus tampil untuk menjawab beberapa dakwaan yang perkatakan oleh B. Sathiananthan dalam bebenang laman sosial Twitter seperti dibawah.

Fakta: Batch pertama sejak NFDP dilancarkan pada 2014 kini berumur 19 tahun (lahir pada tahun 2002). Bukan berumur 20 atau 21 tahun.

Fakta: Dapatan senarai pemain Itali di UEFA Nations League, hanya dua pemain berumur 21 tahun iaitu Moise Kean & Raspadori.

Fakta: 34 pemain NFDP/AMD tahun 2002 sign kontrak dengan 4 pasukan. 40 orang pemain tahun 2003 sign dengan 10 team.

Menurut Faliq lagi, senarai itu masih belum termasuk pemain-pemain lapisan ke-2 dan ke-3 seperti Sekolah Sukan Negeri (SSN) serta Pusat Latihan Daerah (PLD) yang juga merupakan komponen dalam NFDP.

“B. Sathia tak faham sistem NFDP. Dalam NFDP, AMD sahaja yang bersifat nasional. PLD, SSN setiap negeri masih di bawah kerjasama inter-agency negeri dan funding federal. Peluang ini yang perlu diambil setiap FA/FC.”

Bagaimana anda melihat apa yang dikatakan oleh B. Sathianathan/NFDP ini?

Baca artikel-artikel lain yang telah kami sediakan untuk anda seperti dibawah.

Gaji Naik 160% Serta Peluang Merebut Tempat Ke AFC Cup Ditolak Mentah-Mentah Oleh Pemain Liga Premier

Kelab Odisha FC Dedahkan Kasut Liridon Krasniqi Yang Penuh Bergaya

Apakah Yang Cuba Disampaikan Melalui Kemaskini Instagram Ini? Bayar 1 Bulan Untuk ‘Tutup Mulut’?