Liverpool menelan kekalahan ketujuh mereka dalam EPL musim ini. Rekod yang sangat buruk. Kali ini mereka tewas di tangan Wolves.

Secara keseluruhannya, Liverpool mengalami kekalahan keempat dalam tujuh perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan, satu rekod yang menyedihkan dengan hanya satu kemenangan sahaja dalam proses tersebut.

Skuad kendalian Jurgen Klopp menurun ke tempat ke-10, ketinggalan 10 mata daripada empat teratas di tengah-tengah musim terburuk mereka dalam pemerintahan Klopp selama tujuh tahun.

Ia adalah kali pertama sejak 2012 bahawa Liverpool telah tewas tiga perlawanan liga berturut-turut di tempat lawan, sementara mereka telah bolos lebih banyak gol liga musim ini berbanding yang mereka lakukan pada keseluruhan musim lalu.

Berdepan dengan pasukan bergelut yang bermula di zon penyingkiran iaitu Wolves, Liverpool serta-merta berdepan masalah apabila Joel Matip tertampan masuk ke gawang sendiri hantaran lintang Hwang Hee-chan hanya ketika perlawanan berusia 5 minit.

Pemain Wolves, Craig Dawson menggandakan pendahuluan selepas 12 minit apabila pemain pertahanan itu merembat masuk dari jauh.

Dengan penyokong Wolves mengejek Klopp dengan laungan “anda akan dipecat pada waktu pagi”, Ruben Neves menutup sebarang harapan Liverpool untuk bangkit dengan penyudah minit ke-71 daripada hantaran lintang Adama Traore.

Liverpool menelan kekalahan ketujuh mereka musim ini dalam Liga Perdana Inggeris. Berdepan dengan krisis prestasi dan masalah keyakinan.

Liverpool kini bergelut untuk melayakkan diri ke mana mana pertandingan Eropah musim hadapan. Dengan impian ke UCL kian sukar.