DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor (TMJ) memberi bayangan bakal memainkan peranan yang lebih besar berbanding jawatan seorang pengurus skuad Harimau Malaya.

Perkara itu dikongsi oleh baginda dalam satu hantaran menerusi laman instagram story sambil memaparkan gambarnya sedang memegang jersi skuad kebangsaan bersama Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin.

Terdapat juga tanda pagar #whatcanyoudo untuk menunjukkan apa yang orang lain boleh buat dalam situasi seperti itu.

Sebelum ini, Hamidin dalam satu temubual ekslusif bersama pihak media mengesahkan TMJ tidak berminat memegang apa-apa jawatan termasuk pengurus baharu Harimau Malaya.

Bagaimanapun, TMJ tetap mahu menyumbang untuk bantu skuad Harimau Malaya dalam persiapan menghadapi Piala Asia 2023 tahun depan.

Hasrat itu dizahirkan ketika pertemuan TMJ bersama Hamidin dan Ketua jurulatih negara, Kim Pan-gon di Ibu pejabat JDT, beberapa hari lepas.

“Saya dijemput bersama Pan-gon untuk ke Johor bagi menghadap Tunku Ismail yang mahu mendengar dan menyampaikan ucapan tahniah di atas pelantikan dalam FIFA.

“Jadi dalam pertemuan itu, beliau cakap tak berminat untuk ambil apa-apa jawatan termasuk pengurus. Saya (TMJ) nak lebih kepada komitmen untuk bantu pasukan kebangsaan dari belakang.

“Beliau nak bantu pasukan kita termasuk dalam persiapan ke Piala Asia ini,” jelas Hamidin.

Sumbangan TMJ kepada pasukan Harimau Malaya jelas cukup besar apabila baru-baru ini telah memperuntukkan peralatan kecergasan untuk meningkatkan kualiti skuad kebangsaan.

Malah, TMJ juga sempat turun ke padang latihan di Wisma FAM pada 6 januari lepas untuk memberikan kata-kata semangat kepada pemain sebelum skuad Harimau Malaya menghadapi perlawanan separuh akhir Piala AFF Mitsubishi Electric menentang Thailand.

Selain itu, Johor Bahru bakal jadi lokasi kem latihan pusat skuad Harimau Malaya untuk bulan Mac ini sebagai persediaan menghadapi perlawanan persahabatan antarabangsa di gelanggang keramat JDT, Stadium Sultan Ibrahim (SSI).

Ia adalah venue sementara kerana Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) bakal ditutup untuk kerja-kerja penanaman rumput baharu jenis Zeon Zoysia bagi menggantikan rumput lembu (cow grass) bermula pada bulan depan.