Pasangan utama beregu wanita negara, Pearly Tan dan M. Thinaah terpaksa menelan kepahitan apabila tersingkir pada pusingan pertama kejohanan badminton Petronas Terbuka Malaysia 2023 yang berlangsung di Axiata Arena, sebentar tadi.

Kegagalan pilihan kelapan kejohanan itu untuk mempamerkan aksi terbaik menyaksikan mereka tunduk kepada gandingan Gabriela Stoeva-Stefani Stoeva dengan keputusan 19-21, 14-21.

Segalanya tampak serba tidak menjadi buat pemenang Terbuka Perancis 2022 itu berikutan banyak ‘unforced error’ yang dilakukan hingga mengganggu rentak mereka.

Keadaan itu berterusan pada set kedua bagi memastikan kemenangan pertama pasangan adik beradik dari Bulgaria itu ke atas Pearly Tan-Thinaah dalam masa 31 minit.

Sementara itu dalam perlawanan lain melibatkan wakil negara, pemain perseorangan berpengalaman, Daren Liew mengenepikan kesakitan di bahagian kaki pada lewat permainan untuk mencatatkan kemenangan ke atas pemain Perancis, Toma Junior Popov 21-15, 12-21, 21-17.

Menanti beliau pada pusingan 16 yang berlangsung Rabu ini ialah pemenang antara pertemuan melibatkan pemain nombor satu dunia, Viktor Axelsen dan rakan senegaranya, Rasmus Gemke.

Manakala gandingan beregu campuran, Hoo Pang Ron-Teoh Mei Xing turut memerlukan tiga set untuk mengejutkan pemain ranking ke-16 dunia dari Jepun Kyohei Yamashita-Naru Shinoya 21-11, 15-21, 21-19.

Dua lagi wakil negara akan beraksi pada hari ini ialah Ong Yew Sin-Teo Ee Yi dan Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie.

Sementara itu, 11 lagi wakil termasuk Lee Zii Jia dan Aaron Chia-Soh Wooi Yik akan beraksi esok.