Ketua jurulatih baharu Selangor FC, Tan Cheng Hoe menjelaskan kehadirannya ke Selangor bukan untuk membuktikan sesuatu kepada sesiapa sebaliknya misi utama adalah untuk melihat pasukan ini kembali berada di satu tahap yang terbaik pada musim depan.

Artikel Berkaitan:

Selepas tidak lagi bersama Kedah dan skuad kebangsaan, beliau kembali ke kancah Liga Malaysia apabila dilantik membimbing Selangor FC pada 24 September lalu.

Namun, kehadirannya ke Selangor bukanlah untuk membuktikan sesuatu berkenaan dirinya tetapi lebih mementingkan hala tuju skuad ini dan dalam masa sama tidak pernah menjangkakan beliau diberi kepercayaan mengemudi pasukan yang pernah melahirkan ramai legenda bola sepak.

“Seperti yang saya beritahu sebelum ini apabila saya menyertai Selangor bukan untuk buktikan sesuatu kepada sesiapa, tetapi ini adalah jiwa saya kepada bola sepak.”

“Saya nak lihat bukan sahaja Selangor berada di satu tahap terbaik, tetapi nak juga tengok pasukan kebangsaan dapat pergi lebih jauh dengan adanya pemain-pemain berkualiti juga dari pasukan ini.”

“Memang saya tidak jangka dan tidak pernah bermimpi akan bersama Selangor sebab sejarah Selangor ini cukup besar di mana mereka pernah melahirkan begitu ramai legenda yang membawa kejuaraan kepada pasukan ini,” jelasnya.

Cheng Hoe dilihat antara jurulatih yang berjaya membawa pemain import berkualiti dalam pasukan sepertimana yang dilakukan ketika bersama Kedah sebelum ini.

Namun, beliau merasakan masih terlalu awal untuk memberi bayangan mengenai perubahan pemain yang akan dilakukan dan kehadirannya ke Selangor dengan lebih awal ini adalah untuk meneliti anak buahnya dengan lebih baik ketika ini.

“Saya datang lebih awal ke sini untuk meneliti dan menganalisis lebih awal pemain-pemain ini dan bagi mendapatkan pemain berkualiti selain untuk mencari pemain-pemain baharu mengambil masa yang lama juga.”

“Terlalu awal lagi untuk saya tengok mana-mana pemain import kerana Selangor juga masih ada ramai pemain import, dan harap mereka dapat memberi kerjasama serta prestasi yang baik ketika ini,” tambahnya.

Tan Cheng Hoe merupakan jurulatih ketiga Selangor pada musim ini selepas Michael Feichtenbeiner dan Nidzam Jamil yang dilantik selaku jurulatih sementara sebelum ini.