Pemain bek sisi Chelsea, Reece James telah mempertahankan pertahanan Liverpool, Trent Alexander-Arnold berhubung dakwaan bahawa bintang Liverpool itu seringkali terdedah kepada kesilapan ‘mahal’ di di pertahanan.

Untuk semua sumbangan serangannya yang cemerlang, Alexander-Arnold sering dikritik kerana dikatakan sering kehilangan tumpuan dan kedudukan yang lemah yang boleh menyebabkan The Reds – dan England – terdedah.

Baru-baru ini, contoh yang paling terkenal berlaku dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara, apabila Vinicius Junior diberikan terlalu banyak ruang di tiang belakang untuk menjaringkan gol kemenangan untuk Real Madrid.

Kesilapan ini meletakkan aspek pertahanan pemain berusia 23 tahun itu menjadi tumpuan, serta kedudukannya dalam barisan permainan Three Lions juga terancam.

Bagaimanapun, James menegaskan rakan sekerja antarabangsanya adalah “pemain yang hebat” dan melakukan kesilapan hanyalah sebahagian daripada keluk pembelajaran untuk pemain pertahanan muda.

James berkata: “Saya juga melakukan kesilapan. Saya memberikan penalti ketika menentang Hungary jadi kami berdua masih belajar,” kata pemain berusia 22 tahun itu, merujuk kepada kekalahan 1-0 England minggu lalu.

“Liverpool mempunyai 95 peratus bola dan dia bertahan kurang daripada yang saya perlu buat. Orang ramai mempunyai banyak perkara untuk diperkatakan dan tidak begitu mengetahui permainan itu. Trent adalah pemain yang hebat.”

Alexander-Arnold mencatatkan bantuan kedua terbanyak dalam Liga Perdana musim lalu, dengan pungutan assust 12 di belakang hanya rakan sepasukan Liverpool Mohamed Salah (13).

The Reds juga hanya melepaskan 26 bolos dalam 38 perlawanan liga utama mereka, bermakna mereka mempunyai rekod pertahanan terbaik bersama juara Manchester City.

James mengharungi musim cemerlangnya sendiri, menjaringkan lima gol dan menjaringkan sembilan bantuan gol dalam liga, walaupun kecederaan hamstring mengehadkannya kepada 26 penampilan.

Bekas prospek akademi Cobham itu berdepan saingan sengit daripada Alexander-Arnold dan Kyle Walker untuk menjadi pilihan utama bek kanan pada Piala Dunia di Qatar musim sejuk ini, tetapi dia menegaskan dia menggemari persaingan seperti itu.

“Saya akan cuba semua yang saya boleh (untuk menjadi pilihan pertama),” tambah James.

“Hanya persembahan saya akan dapat membuktikan apa yang saya boleh bawa. Dalam perlawanan ini dan membina musim depan, saya harap saya akan dapat menunjukkan bahawa saya bersedia untuk bermain setiap perlawanan.”