Ange Postecoglou sentiasa percaya bahawa berbelanja besar tidak menjamin kejayaan sesebuah pasukan. Beliau berkata begitu menjelang aksi antara Tottenham dan Chelsea.

Di mana Chelsea telah membelanjakan lebih ยฃ1 billion dalam 3 jendela perpindahan sebelum ini untuk membeli pemain.

Chelsea agak bergelut dengan prestasi dalam beberapa musim ini dengan skuad yang terlalu besar dan sarat dengan bintang baharu.

Ange Postecoglu berjaya mendapatkan rentak yang dia mahukan di Spurs. Ketika ini kekal tidak kalah dalam saingan Liga Perdana Inggeris.

Postecoglu berkata: “Saya selalu berkata saya tidak pernah merasakan ia hanya tentang membelanjakan wang. Itu telah terbukti berkali-kali.”

“Jika anda berjaya melakukannya, maka anda mempunyai kes yang cukup kuat, tetapi sentiasa ada had untuk setiap pasukan. Anda tidak boleh mempunyai 24 pemain bertaraf dunia. Itu tidak akan berjaya. Ia telah terbukti bahawa ia tidak kerja.”

Menurut Postecoglou lagi, apa yang paling penting memiliki pasukan yang seimbang berbanding berbelanja besar semata mata.

“Ia mengenai mempunyai skuad yang seimbang, pemain pemain yang komited untuk mencapai matlamat.”

“Mempunyai pemain yang mungkin tidak akan bermain setiap perlawanan, tetapi setiap kali mereka bermain mereka akan memberi impak yang besar untuk anda kerana mereka membeli apa yang anda cuba bina.”

“Hanya membelanjakan wang yang tidak berkesudahan untuk mendapatkan pemain terbaik telah terbukti bahawa ia bukan jawapannya.”

“Jawapannya adalah untuk mendapatkan chemistry yang tepat dalam pasukan anda.”

“Saya tidak fikir anda boleh berbuat demikian jika anda hanya mendapat 24 pemain terbaik di dunia. Itu kepeningan yang saya tidak mahu.”

Itu hanya pandangan beliau tentang perbelanjaan besar dalam pasukan. Dan Ange Postecoglou memuji Mauricio Pochettino ketika bersama Spurs.