Antonio Rudiger kecam FIFA kerana memberikan hak penganjuran Piala Dunia 2022 kepada Qatar.

Artikel Berkaitan:

Piala Dunia Qatar kini tinggal kurang dua bulan lagi dan pasukan kebangsaan kini dalam aksi minggi antarabangsa terakhir mereka. Ini peluang terakhir mereka untuk membuat persiapan sebelum itu kem pra-kejohanan mereka. Perdebatan mengenai sama ada Piala Dunia sepatutnya diadakan di Qatar masih berlaku.

Ramai yang keliru tentang keputusan untuk menganugerahkan Piala Dunia kepada sebuah negara kecil, terutamanya mengambil kira bahawa Piala Dunia berikutnya akan dihoskan di seluruh benua Amerika Utara.

Lebih tepat lagi, ramai yang mempersoalkan isu serius mengenai pencabulan hak asasi manusia di Qatar.

Bercakap dalam temu bual dengan Sport1, dibawakan oleh Diario AS, Antonio Rudiger adalah yang terbaru mengkritik pemilihan Qatar. Sebelum ini pasukan Jerman dengan lantang melakukan protes di atas padang.

Seterusnya bintang veteran merek Toni Kroos menyatakan dia tak akan menarik balik persaraannya dari peringkat antarabangsa kerana dia memboikot Piala Dunia 2022.

Kroos bagaimanapun tidak setuju kalau Jerman menarik diri. Kerana ianya tidak akan memberikan kesan.

Kapten Jerman, Manuel Neuer turut mengesahkan dia akan memakai lilitan kapten dengan warna pelangi tanda memperjuangkan hak kemanusiaan.

Terbaru seorang lagi bintang Jerman, Antonio Rudiger tampil mengkritik.

Rudiger kecam FIFA dengan berkata: “Menganugerahkan mereka [Piala Dunia] bukanlah keputusan yang dibuat untuk peminat dan pemain. Ia menunjukkan bahawa wang memainkan peranan penting dalam dunia bola sepak.”

Ada yang mencadangkan bahawa pemain harus memboikot Piala Dunia dan sekiranya mereka layak, terdapat cadangan bahawa Norway mungkin berbuat demikian. Rudiger juga mempunyai pandangannya tentang perkara tersebut.

Menurut Rudiger, keputusan sudah dibuat oleh Jerman berdasarkan penilaian sedalam dalamnya.

“Saya melihat perbahasan mengenai boikot sebagai sesuatu yang perlu dilaksanakan oleh institusi, bukannya pemain. Sudah tentu kami perlu melihat perkara secara kritis dan kami telah melakukannya.”

RASMI: Rusia Diharamkan Sertai Kelayakan Euro 2024

Beliau menejasgan bahawa FIFA seharusnya memastikan Piala Dunia dijalankan secara beretika dan dianugerahkan kepada negara yang menghormati hak asasi manusia.

Jerman dalam misi menebus kehampaan mereka dalam Piala Dunia 2018 yang lalu.