LaLiga telah mengecam Liga Perdana Inggeris ataupun EPL kerana menipu dan doping dalam berbelanja.

Ini selepas analisis yang dikeluarkan Kumpulan Perniagaan Sukan Deloitte yang mendedahkan EPL membelanjakan rekod £815 juta ($1 bilion) pada jendela perpindahan Januari.

Pembelanja terbesar ialah Chelsea, bertanggungjawab dalam 37% daripada jumlah keseluruhan — ianya lebih tinggi daripada perbelanjaan gabungan oleh perbelanjaan kelab di Bundesliga, LaLiga, Serie A dan Ligue 1, katanya.

Kelab London itu, yang berada di tangga ke-10 dalam liga, membayar rekod perpindahan Inggeris, £106.8m untuk pemain tengah Argentina Enzo Fernandez dari Benfica pada hari tarikh akhir perpindahan Selasa.

Presiden LaLiga Javier Tebas berkongsi video di Twitter pengarah besar korporat Javier Gomez mengatakan bahawa liga Sepanyol akan meminta UEFA bertindak lebih tegas dalam isu perpindahan.

“Kami sedar terdapat banyak perbincangan mengenai bagaimana kawalan ekonomi LaLiga bermakna kelab Sepanyol berbelanja kurang daripada kelab Liga Perdana Inggeris atau EPL,” katanya.

“Mari kita jelaskan apa yang ada di sebalik itu. Apakah kebenarannya? Realitinya di LaLiga kami mahu kelab membelanjakan apa yang mereka mampu dan menjana sendiri, iaitu pendapatan mereka sendiri.”

“Memang benar bahawa pemegang saham juga dibenarkan menyokong kelab dan meletakkan wang untuk berbelanja lebih daripada yang boleh dijana oleh kelab itu sendiri, tetapi dalam had tertentu.”

Seorang lagi tokoh La Liga iaitu Pengarah Urusannya, Javier Gomez berkata:

“Menurut perbandingan, sehingga 30 Jun 2021, dan sepanjang lima musim sebelumnya, PL dan Championship — dua liga teratas bola sepak Inggeris — kerugian €3  billion.”

“Pada masa yang sama, liga Sepanyol rygi  €250 juta kerana musim pandemik.”

“Tetapi apa yang berlaku? Dalam tempoh yang sama, pemegang saham di seluruh PL dan Champ memasukkan €3.5 bilion suntikan dana.”

“Sepanjang tempoh yang sama, pemegang saham di Sepanyol hanya memasukkan €450 juta.”

“Apa isunya? Pada asasnya, mereka melakukan ‘doping’. Mereka menyuntik wang yang tidak dijana oleh kelab untuk dibelanjakan, yang meletakkan daya maju kelab dalam risiko jika pemegang saham pergi.”

“Pada pendapat kami, itu adalah penipuan , kerana ia mengheret seluruh liga ke lembah bahaya.”

“Itu perjuangan kami, menuntut UEFA melaksanakan peraturan ekonomi baharu yang menghalang pemegang saham kelab daripada memasukkan lebih daripada jumlah tertentu dan ia menguatkuasakan peraturan ini dan menyekat kelab yang tidak patuh.”

“Tidak kira liga atau liga mana pun. negara itu, mereka harus mengambil tindakan ke atas kelab yang tidak mematuhi peraturan ini.”

Perbelanjaan kelab Inggeris di peringkat teratas hampir tiga kali ganda lebih tinggi berbanding Januari 2022.

Sepanjang musim 2022/23, mereka telah membelanjakan £2.8 bilion untuk perpindahan pemain, mengatasi rekod sebelumnya £1.9 bilion yang dicipta pada 2017/18 .

Bournemouth yang terancam penyingkiran adalah yang kedua terbesar dalam perbelanjaan dari kalangan pasukan Liga Perdana Inggeris.

“Kelab-kelab Liga Perdana telah membelanjakan jumlah setara dengan perbelanjaan terkumpul lima liga utama Eropah yang lain [4 liga lain selain EPL],” kata Tim Bridge, rakan kongsi utama dalam Kumpulan Perniagaan Sukan Deloitte.

“Bagaimanapun, walaupun terdapat keperluan yang jelas untuk melabur dalam saiz dan kualiti skuad untuk mengekalkan kelebihan daya saing, akan sentiasa ada keseimbangan yang baik untuk dicapai antara mengutamakan kejayaan di atas padang dan mengekalkan kemampanan kewangan.”