Pemain pertahahan kebangsaan yang serba boleh, Dion Cools berjaya memasuki senarai kesebelasan terbaik bulanan untuk Liga Thailand bagi Januari 2023.

Artikel Berkaitan:

Sebelum ini Cools turut berada dalam senarai kesebelasan terbaik mingguan untuk Liga Thailand.

Pemain kebangsaan itu memulakan kariernya di Liga Thailand bersama dengan Buriram dengan baik sekali.

Di mana ketika ini pasukan yang diwakili oleh Cools berada di tangga teratas Liga Thailand. Jauh meninggalkan Bangkok United dan Choburi FC.

Dion Cools bersama sama dengan rakan sepasukan yang bergandingan dengannya di posisi pertahanan Buriram iaitu Rebin Sulaka dipilih dalam senarai bek bertiga bersama sama dengan Gromenn untuk kesebelasan terbaik bulanan Januari 2023.

Gandingan Cools dengan Sulaka benar benar menggerunkan lawan mereka. Menurut statistik yang dikeluarkan Sulaka dan Cools telah melakukan pertukaran hantaran sukses sebanyak 31 kali di antara mereka.

Menjadikan gandingan dua pemain itu sebagai paling aktif di atas padang dari segi pertukaran hantaran untuk Buriram.

Sejak melakukan debut menentang Sukhotai pada akhir Januari lalu, Dion Cools terus memahatkan namanya sebagai pilihan utama dalam pasukannya.

Berikut adalah senarai kesebelasan terbaik bulan Januari untuk Liga 1 Thailand untuk perlawanan ke-16 dan ke-17.

Dion Cools merupakan pemain yang menjadi pemain paling mahal dalam jendela perpindahan pertehangan musim di Liga 1 Thailand. Dia diletakkan nilai sebanyak €750 juta.

Diharap Dion Cools meneruskan prestasi cemerlangnya bersama Buriram. Kerana sudah pastinya impaknya akan diharap dapat dinikmati oleh Harimau Malaya pada minggu antarabangsa.