Pemain pertahanan Kuala Lumpur City, Daniel Ting mungkin menamatkan kontrak beliau bersama pasukan itu setelah berdepan masalah untuk kembali ke Malaysia.

Perkara ini dikongsikan oleh wartawan Astro Arena, Zulhelmi Zainal Azam dimana Daniel menjadi satu-satunya pemain yang masih belum melapor diri bersama pasukan.

Menurut Zulhelmi, pemain kacukan Malaysia-England itu sukar kembali ke Malaysia ekoran masalah peribadi sekaligus berdepan risiko kontraknya ditamatkan lebih awal.

Musim 2021 menjadi kebangkitan bagi Daniel Ting dalam saingan Liga Malaysia dimana kali terakhir beliau beraksi di negara ini ialah pada musim 2018 PKNS FC atau yang kini lebih dikenali dengan Selangor 2.

Ketika itu, pemain yang dilahirkan di Cheshire itu membantu PKNS yang dikendalikan Datuk K.Rajagobal menamatkan saingan Liga Super di tangga ketiga selain mara ke peringkat separuh akhir Piala FA dan suku akhir saingan Piala Malaysia.

Daniel mengumumkan beliau meninggalkan PKNS pada akhir musim 2018 namun bukan untuk menyertai pasukan lain malah bekas pemain Johor Darul Ta’zim (JDT) II dan Negeri Sembilan ini dikhabarkan memilih untuk bersara.

Muncul sebagai pemain paling konsisten sepanjang musim 2021, Daniel tekad untuk mewakili skuad kebangsaan bagi saingan Piala AFF Suzuki 2020 yang dilangsungkan pada Disember 2021 hingga Januari 2022.

Namun hajat beliau tidak menjadi kenyataan dimana ketua jurulatih skuad kebangsaan ketika itu, Tan Cheng Hoe memanggil pemain lain dan Daniel tidak disenaraikan.

Sepanjang beraksi bersama Kuala Lumpur City, pemain berusia 29 tahun itu berjaya membantu KL memenangi saingan Piala Malaysia musim 2021 dengan menewaskan JDT di pentas akhir.

Zhafri Yahya dan ketua pasukan, Paulo Josue menjadi wira pasukan apabila menjaringkan gol pada aksi final sekaligus memberikan kejuaraan kepada skuad warga kota.

Baca artikel lain mengenai perkembangan saingan Liga Malaysia di sini:

TRW Kelantan Mohon Tarik Diri Dari Kejohanan Piala Belia 2022, Faktor Kewangan Jadi Punca Utama

AFF B-23: Senarai Akhir Diumumkan, Shafi Azswad Ganti Fahmi Daniel

Enam Negara Mahu Uji Skuad Harimau Malaya