Kapten pasukan Belanda, Virgil Van Dijk mendedahkan bahawa pemain pemain The Oranje tidak setuju dengan pendapat serta pandangan Louis Van Gaal berkaitan Lionel Messi dan Piala Dunia 2022.

Van Gaal menimbulkan perdebatan di media sosial kerana kenyataan panasnya menganggap Piala Dunia 2022 sudah diatur dan korup.

Menurut bekas pengurus kebangsaan Belanda itu Piala Dunia 2022 sudah ditentukan pemenangnya iaitu Argentina kerana FIFA mahu Messi menjulang piala tersebut sebelum bersara.

Van Gaal berkata: “Saya tak mahu memberikan terlalu banyak komen tentangnya. Apabila kamu melihat bagaiman Argentina mendapat gol mereka dan bandingkan dengan bagaimana kami mendapat gol – anda boleh tahu.”

“Apabila pemain Argentina melampaui batas dan mereka tidak dihukum. Jadi ianya Piala Dunia yang sudah diatur.”

Wartawan seolah olah keliru sama ada Van Gaal sedang menyindir troll di media sosial yang selalu menganggap ianya Piala Dunia yang sudah diatur.

Van Gaal menjawab: “Saya benar benar memaksudkan apa yang saya katakan. Adakah mereka mahu memastikan Messi menjadi juara dunia? Saya rasa YA!.”

KaptenĀ  Belanda, Virgil Van Dijk memberitahu wartawan, itu hanya pendapat peribadi Louis Van Gaal dan tidak ada kaitan dengan pandangan skuad Belanda secara keseluruhan.

Van Dijk berkata: “Kata kata Van Gaal tentang Messi? Dia boleh keluarkan apa sahaja pandangan sesuka hati dia sebab itu pandangannya.”

“Namun saya tidak setuju dengan kenyataan itu, saya tidak sependapat dengannya.”

Wartawan kemudian bertanya: “Jadi kamu dan pemain lain dalam sekuad ini tidak menyokong kenyataan ini?”

Van Dijk segera menjawab: “Tidak!”

Argentina menewaskan Perancis pada aksi final Piala Dunia 2022 untuk memastikan negara itu membawa pulang Piala Dunia ketiga mereka dan yang pertama sejak 1986.

Argentina memulakan kempen dengan buruk apabila dikejutkan oleh Arab Saudi dengan kekalahan 1-2. Namun Messi dan rakan rakannya bangkit menewaskan Mexico dan Poland untuk mara ke kalah mati.

Argentina menewaskan Australia pada pusingan 16 akhir dan menewaskan Belanda yang dikendalikan Louis Van Gaal pada suku akhir.

Argentina mudah menewaskan finalis edisi 2018, Croatia untuk mara ke final menentang Perancis. Di mana Argentina bergelar juara selepas aksi final yang menghiburkan. Penentuan penalti akhirnya dimenangi Argentina.

Argentina PSSI