Presiden UFC, Dana White mengeluarkan kenyataan yang cukup kontroversi mengenai bola sepak dimana beliau mengatakan sukan tersebut sebagai satu sukan yang tidak memerlukan bakat dan hanya sesuai untuk kanak-kanak.

Dalam satu podcast, Dana mengatakan perkara tersebut dimana beliau menganggap pintu gol terlalu besar dan beliau tidak terlalu gemar tentang bola sepak.

“Bola sepak? Saya tidak terlalu gemar dengan bola sepak dan saya rasa itu sukan yang tidak memerlukan bakat. Ada sebab mengapa budak umur tiga tahun boleh bermain bola sepak.

“Saya katakan ini dimana saja saya berada. Apabila anda bermain sebuah permainan yang mana pintu gol terlalu besar, dan anda ketinggalan 3-1. Anda bergurau dengan saya ke? Anda tahu betapa tidak berbakatnya anda jika hanya menjaringkan tiga mata dalam permainan walhal pintu gol besar,” kata Dana.

Komen Dana White mengenai bola sepak ini nyata tidak disenangi oleh penonton podcast tersebut dimana rata-rata dari mereka mengatakan Dana mengeluarkan satu komen bodoh dan jelas beliau tidak pernah mencuba untuk bermain bola sepak sebelum ini.

Salah seorang penonton mengatakan pemain bola sepak dibayar dengan gaji yang sepatutnya dan tidak seperti Dana yang sebelum ini dituduh tidak memberikan bayaran tinggi kepada atlet UFC memandangkan sukan itu mempunyai risiko yang lebih tinggi dari segi kecederaan.