Chelsea hari ini mengumumkan pelantikan Mauricio Pochettino sebagai pengurus baharu selepas bekas pengendali Tottenham Hotspur dan Paris Saint-Germain (PSG) itu menandatangani kontrak selama dua tahun dengan pilihan lanjutan setahun lagi.

Bekas pengendali Tottenham Hotspur itu akan mengambil alih tugas daripada pengurus sementara, Frank Lampard bermula 1 Julai ini.

Chelsea menamatkan saingan Liga Perdana Inggeris di kedudukan ke-12 musim lalu.

“Mauricio adalah jurulatih berkelas dunia dengan rekod prestasi yang cemerlang. Kami semua tidak sabar untuk dia menyertai kelab,” kata pemilik Chelsea dalam satu kenyataan, hari ini.

Rundingan dengan Pochettino sudah bermula sejak April 2023. Dan fasa rundingan dilaporkan lancar dan positif.

Chelsea sebelum ini memiliki beberapa nama lain yang dipertimbangkan termasuk Julian Nagelsmann dan juga Luis Enrique.

Namun akhirnya The Blues menguatkan tekad mereka memburu Pochettino yang tahu serba serbi bola sepak Inggeris dan kota London.

Pochettino yang gemar menerapkan corak permainan menyerang mula membina reputasinya ketika membawa barisan pemain muda Southampton mengakhiri saingan Liga Perdana di kedudukan kelapan dalam musim penuh pertamanya di England sebelum menyertai Spurs pada 2014.

Chelsea sebelum ini memecat Graham Potter selepas pengurus itu bergelut dengan prestasinya dan meletakkan Chelsea di luar 10 teratas.

Pochettino diberi tugas untuk mengembalikan kegemilangan skuad The Blues.