Barca tersingkir ke UEL sebelum sempat menyepak bola pada aksi minggu perlawanan kelima UCL musim ini.

Malang berganda buat, Barcelona apabila mereka apabila kalah 0-3 di tangan Bayern Munich di hadapan penyokong mereka sendiri.

Aksi tersebut menyaksikan anak anak buah Xavi Hernandez langsung tidak memiliki sebarang percubaan tepat ataupun on target  ke arah gawang Bayern Munich.

Statistik itu sudah cukup menggambarkan betapa teruknya Barcelona dalam perlawanan tersebut.

Bayern kini mencatatkan enam kemenangan berturut turut ke atas Barcelona dengan gol terkumpul 22-4.

Barcelona melayan kunjungan Bayern Munich di Camp Nou pada perlawanan kelima Kumpulan C Liga Juara-Juara Eropah.

Perlawanan tersebut menjadi tidak bermakna untuk Barcelona apabila Inter Milan terlebih dahulu membelasah Viktoria Plzen 4-0 dalam aksi lebih awal.

Inter hanya memerlulkan 1 mata untuk mara ke pusingan kalah mati dan membuatkan Barca tersingkir ke UEL ataupun Europa League.

Seperti dijangka, Inter mengesahkan tiket ke pusingan 16 akhir, menemani Bayern Munich, yang sudah mengesahkan kemaraan mereka.

Inter Milan sebenarnya mempersia siakan peluang untuk menyingkirkan Barcelona lebih awal pada perlawanan sebelum ini. Mereka diikat pada minit akhir oleh Barcelona. Dan mempersia siakan 1 peluang keemasan dalam perlawanan tersebut.

Inter sebelum itu menewaskan Barcelona dalam pertemuan pertama mereka. Dan ia memberikan Inter kelebihan rekod head to head.

Barca tersingkir ke UEL dari peringkat kumpulan UCL buat dua musim berturut turut dan pasukan yang menghantar mereka ke sana adalah Bayern Munich.

Kegagalan Barcelona dan Atletico Madrid mara ke pusingan kalah mati UCL menyaksikan hanya Real Madrid wakil tunggal dari Sepanyol yang kekal bertahan dalam pertandingan tersebut.